Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

V Žiline pokračovali protesty Za slušné Slovensko: FOTO priamo z miesta

Po kratšej pauze sa v Žiline uskutočnilo štvrté pokračovanie protestných zhromaždení Za slušné Slovensko. Koľko prišlo ľudí?

Ilustračný obrázok k článku V Žiline pokračovali protesty Za slušné Slovensko: FOTO priamo z miesta
55
Galéria

Po veľkonočnej prestávke pokračovali vo štvrtok 5. apríla zhromaždenia Za slušné Slovensko, pričom naše mesto štvrtýkrát nebolo výnimkou. Podľa organizátorov protestov bol deň demonštrácie bol zmenený preto, že v Bratislave bolo na piatok už námestie rezervované. Preto bolo potrebné urobiť zhromaždenie o deň skôr. Následne sa ako organizátori na celom Slovensku dohodli, že protesty tentoraz urobia o deň skôr. Výnimkou je Trenčín, kde bude zhromažedenie v piatok.

U nás sa opäť uskutočnilo na Námestí Andreja Hlinku, kde sa podľa slov organizátorov zišlo okolo 5000 – 5 500 ľudí. Na facebookovej udalosti sa k nemu prihlásilo cca 1700 ľudí. Počet zúčastnených sa tak oproti poslednému zhromaždeniu o niečo zvýšil. Odhad účasti na prvých dvoch demonštráciách boli okolo 8000 – 10 000 ľudí, na tretie zhromaždenie ich prišlo podľa organizátorov asi 4000.

Pred štvrtým pokračovaním zhromaždení Za slušné Slovensko došlo pri požiadavkách demonštrantov k jednej novej veci. Dve hlavné požiadavky zostali rovnaké, nič sas nezmenilo. Teraz k nim ale pribudlo odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, aby ho nahradil niekto korektný a morálne čistý, keďže káuz už je podľa organizátorov veľa.

K davu sa prihovorilo viacero rečníkov, medzi nimi Marcel Tomaník, priateľ Jána Kuciaka, profesor Ján Košturiak a evanjelický kňaz Marián Kaľuch. Atmosféru upevnili hudobným vkladom Ján Orlovský a Marke Kuchter, tiež Ľudová hudba Javorníček pôsobiaca v rodisku Jána Kuciaka.

Marián Kaňuch vo svojom príhovore pripomenul výročie Martina Luthera Kinga, ktorý bojoval za ľudské práva: „Toto zhromaždenie musí byť, je a bude silným odkazom pre nás všetkých, že v krajine má byť spravodlivosť. Toto dnes nie je žiadna gardenpárty, toto sme my, ľudia, ktorí ako hovorí Biblia sú hladní a smädní po spravodlivosti a žiadame iba, aby v tejto krajine bola spravodlivosť, pretože dvaja mladí ľudia zaplatili najvyššiu cenu, zaplatili za nás a my nesmieme dopustiť, aby to celé len tak prešlo okolo nás, akoby sa nič nestalo…“

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM