Zuzana Gadušová Samospráva

V Žiline platí zmena, ktorú ocenia všetky mamičky: Viete už o novinke v MHD?

Mamičky si už nemusia lámať hlavu nad tým, kde si kúpia cestovný lístok a aký vlastne potrebujú. Od začiatku tohto mesiaca totiž v Žiline platí nová zmena. Tá je nielen praktická, ale rodičom taktiež ušetrí peniaze.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline platí zmena, ktorú ocenia všetky mamičky: Viete už o novinke v MHD?
Zdroj: Webnoviny.sk

Do konca júla platilo v tarife MHD mesta Žilina, že mamičky či oteckovia si vždy museli kupovať cestovný lístok v plnej cene. Od augusta sa už vozia zadarmo. „Rodič neplatil do 31.7. len za prepravu kočíka a za dieťa v kočíku. Rozšírenie bezplatnej dopravy sa teda vzťahuje už aj na sprievodcu – rodiča s dieťaťom v kočíku,“ uviedol riaditeľ a konateľ DPMŽ Ján Barienčík.

Dôvodom zmeny bola hlavne bezpečnosť pri cestovaní. „Ide o zvýšenie bezpečnosti prepravovaných detí v kočíku, to znamená, že matky alebo osoby s dieťaťom v kočíku nebudú musieť opúšťať kočík z dôvodu označenia si lístka. Cestovanie s kočíkom je o mnoho náročnejšie, ako cestovanie bez akýchkoľvek obmedzení. Osoba, sprevádzajúca dieťa v kočíku, má primárne zodpovednosť za dieťa a z toho dôvodu svoju pozornosť sústreďuje na jeho bezpečnú prepravu. V situáciách, keď je viac cestujúcich vo vozidle a je zmenšený priestor na manipuláciu s kočíkom, je problematické zabezpečiť zo strany sprievodcu (rodiča) úplnú bezpečnosť – zaistenie dieťaťa, ako aj samotného kočíka pri rozbiehajúcom sa vozidle, a zároveň si označovať cestovný lístok predpísaným spôsobom,“ vysvetlil šéf dopravného podniku.

Od augusta sa tak voziť v mestskej hromadnej doprave môže nielen detský kočík, ale aj jeden dospelý človek s detským kočíkom s dieťaťom zadarmo. Rodičov určite poteší, že tak by to malo ostať v Žiline aj naďalej. „Táto zmena je trvalá a nepredpokladáme, že bude zmenená,“ dodal Ján Barienčík.

Foto:ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM