Zuzana Gadušová Kultúra

V Žiline nebude núdza o zaujímavosti zo sveta techniky: Porozprávať sa môžeme s robotom!

V Žiline budeme svedkami nevšedných zaujímavostí aj zážitkov. Na svoje si zaručene prídu všetci priaznivci vedy a techniky, no určite nielen oni. Veď kedy sa vám naskytne príležitosť len tak si pokecať s robotom?

Ilustračný obrázok k článku V Žiline nebude núdza o zaujímavosti zo sveta techniky: Porozprávať sa môžeme s robotom!
Foto: Rastislav Búgel

Pod Dubňom zažijeme zaujímavý festival Noc výskumníkov. Keďže sa tento rok ponesie v duchu motta „Veda je dobrodružstvo“, o vzrušujúce témy a ukážky vedeckých činností v takmer 26 stánkoch nebude núdza. Oficiálne otvorenie Festivalu vedy sa uskutoční o 10:00 hod. v prítomnosti pozvaných hostí a to zástupcov mesta Žilina, Žilinského samosprávneho kraja, a tiež odborných partnerov festivalu.

Určite zaujímavým programom je chodiaci mobilný robot. „Budú prezentované zaujímavé aplikácie riadenia strojov a robotov pomocou počítača. Návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky zariadení ako napríklad mechanizmus so špeciálnou kinematikou nazývaný Trivariant, ďalej kolesové a kráčajúce mobilné roboty, prípadne ukážky programovania, tvorby riadiacich a simulačných programov,“ vysvetľujú študenti Žilinskej univerzity z katedry technickej kybernetiky .

Na Noci výskumníkov môžete vidieť, že práve robot je výborná pomôcka pri výučbe na školách. Dokonca sa môžete s robotom aj porozprávať. Pomocou robotov, ktoré si budete môcť pozrieť a vyskúšať, sa zábavnou formou rozvíja technické myslenie, tvorivosť, no zároveň každý má možnosť stať sa výskumníkom. "Návrhom a tvorbou rôznych doplnkových modulov sa učenie stáva ešte zaujímavejšie. A tak odmenou za kúsok snahy môže byť napríklad pohybujúci sa robot alebo dokonca robot, ktorý sa vám prihovorí,“ takto popisujú svoj projekt ďalší šikovní študenti reprezentujúci Žilinskú univerzitu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM