Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

V Žiline by mohol vzniknúť nový športovo-rekreačný areál: Pozrite VIZUALIZÁCIE

Mesto plánuje odľahčiť výrazne vyťažené športoviská a zvažuje vybudovanie novej športovo-rekreačnej zóny pri lesoparku Chrasť. Aká je vízia?

Ilustračný obrázok k článku V Žiline by mohol vzniknúť nový športovo-rekreačný areál: Pozrite VIZUALIZÁCIE
11
Galéria
Zdroj: Žilina gallery

Na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva budú poslanci prejednávať aj informatívnu správu, týkajúcu sa riešenia športovo-rekreačného areálu Chrasť. Ide o materiál, ktorý by mohol byť podkladom pre spracovanie ďalšej projektovej dokumentácie či architektonickej súťaže návrhov.

Materiál vznikol ako výstup workshopu s témou urbanisticko-architektonicko-krajinárskeho riešenia územia športovo-rekreačného areálu Chrasť. Workshop sa uskutočnil koncom júna 2017 pod vedením architektov Michala Marcinova a Petra Lényiho, ktorí sa spoločne so študentmi architektúry snažili nájsť optimálne riešenie pre danú mestskú časť tak, aby jej potenciál bol celomestský.

Na záver workshopu boli prezentované tri varianty riešenia územia. Mestu sa však najviac pozdáva scenár s plavárňou.

Podľa informatívnej správy o výsledkoch workshopu by sa malo jednať o stredne veľkú plaváreň, ktorá bude mať kapacitu 694 osôb, z toho 610 návštevníkov a 84 zamestnancov o rozlohe cca 0,4 ha. Nachádzali by sa v nej vstupné priestory – recepcia, administratíva a priestor reštaurácie. Ďalej zázemie kúpacej časti ako oddelené šatne, plavčík, ošetrovňa, upratovacia komora, sklad plávacích pomôcok a priestor pre divákov, teda tribúna a sociálne zariadenia.

Plavecká časť by mala byť vybavená dvadsaťpäťmetrovým plaveckým bazénom s ôsmimi dráhami. Ďalšie dva bazény by mali byť určené pre neplavcov a deti.

Riešenie počíta aj s welness zónou a saunou, vírivkou či relaxačnou zónou. Rozloha areálu by mala dosahovať 1,6 ha, pričom terénnymi úpravami okolia by mohli vzniknúť oddychové zóny.

V zóne by mohlo byť vybudovaných až 195 parkovacích mi­est.

„Očakáva sa športovo-relaxačná zóna, zelené plochy, športové plochy, napríklad petang, jednoduché športové prvky, bežecké chodníky s napojením na lesopark a možno vodný prvok. Existujúca mestská plaváreň je preťažená, existuje verejná objednávka na novú – vyplýva z prieskumu a dotazníkov robených ako podklad pre koncepciu športu,“ uviedla Ingrid Dolníková, vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mesta Žilina.

Vladimír Randa z OZ Preles navrhuje doplniť do dotknutého územia priechod pre chodcov zo Soliniek, keďže aktuálne ľudia prebiehajú na cestičku do lesoparku priamo cez cestu.

„Ak počítame s parkovaním vozdiel, musíme počítať aj s parkovaním bicyklov. Nielen s odstavnými stojanmi, ale aj s možnosťou bezpečného dlhodobého uloženia. Je vhodné už teraz myslieť na vybudovanie lektronabíjacej stanice a v rámci parkoviska vyčleniť pár miest, ktoré budú určené nanabíjanie e-mobilov a e-bikov,“ prízvukoval Ľuboš Slebodník, vedúci oddelenia mobility, odboru dopravy Mesta Žilina.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM