Jozef Legéň Rôzne

V Strečne sa stretli študenti z 10 krajín: Prechodným domovom stredoškolákov sa stala SR

Strečno v polovici septembra hostilo 62 zahraničných študentov z 10 krajín (Argentína, Brazília, Kanada, Kolumbia, Ekvádor, Mexiko, Taiwan, Thajsko, USA a Venezuela), pre ktorých sa Slovensko a Česko stanú na jeden rok prechodným domovom.

Ilustračný obrázok k článku V Strečne sa stretli študenti z 10 krajín: Prechodným domovom stredoškolákov sa stala SR
Zdroj: TASR

Spoznávajú Slovensko

Stredoškoláci z Argentíny, Brazílie, Kanady, Kolumbie, Ekvádoru, Mexika, Taiwanu, Thajska, USA a Venezuely podľa Tomáša Hečka z akciovej spoločnosti Crest Communications spoznajú Slovensko a Česko vďaka výmennému programu, ktorý na celom svete už 75 rokov organizuje Rotary International. „Na Slovensku a v Česku funguje nepretržite od roku 1997. V rámci neho vycestovalo do zahraničia viac ako tisíc slovenských a českých študentov a zhruba rovnaký počet zahraničných študentov strávil jeden školský rok na Slovensku alebo v Česku,“ uviedol Hečko.

Dostali dobré rady

Doplnil, že v Strečne sa študenti dozvedeli o kultúrnych, vzdelávacích a iných odlišnostiach Slovenska a Česka oproti krajinám, z ktorých pochádzajú. „Dostali dobré rady, ktoré im pomôžu prekonať rozdiely, ale aj nájsť spoločnú reč s vrstovníkmi i rodinami, v ktorých bývajú. Skúsenosťami prispeli tiež študenti, ktorí sa na tomto výmennom programe zúčastnili v minulosti. Ide o výmenný pobyt, čo znamená, že slovenský alebo český študent býva rok v zahraničí a naopak, zahraničný študent zase rok u nás,“ povedal Hečko.

Na programe sa môžu zúčastniť stredoškolskí študenti vo veku od 16 do 18,5, výnimočne 19 rokov. „Študenti počas pobytu poznávajú inú kultúru, iné názory, iný školský systém. Získavajú skúsenosti, rozširujú si obzory, významným spôsobom posilňujú svoju osobnosť a samostatnosť. Naučiť sa jazyk hostiteľskej krajiny je prostriedkom, nie hlavným cieľom pobytu. Študenti počas pobytu získajú priateľov na celý život nielen medzi vrstovníkmi, ale aj v hostiteľských rodinách,“ podotkol Hečko.

Pobyty v mnohých krajinách celého sveta

Rotary podľa neho zabezpečuje program na neziskovom základe a čiastočne naň finančne prispieva. „Hostiteľské rodiny i jednotliví rotariáni organizujúci program sú dobrovoľníci. Hlavný rozdiel oproti podobným výmenným programom komerčných agentúr je významná finančná úspora účastníkov a príkladná starostlivosť o študentov počas ich pobytu. Vďaka celosvetovej pôsobnosti Rotary je možné zorganizovať pobyt v mnohých krajinách celého sveta. Najviac študentov trávi školský rok v USA, Kanade, Mexiku a Brazílii, veľmi zaujímavé pobyty sú na Taiwane. Skôr sporadické sú výmeny organizované s Thajskom, Japonskom, Indonéziou, Kolumbiou, Ekvádorom a Juhoafrickou republikou,“ uzatvoril Hečko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM