Rôzne Správy

V Rajeckých Tepliciach pribudli vtáčie búdky: Ktoré spevavce majú prilákať?

V kúpeľnom parku v Rajeckých Tepliciach pribudli nové vtáčie búdky. Vyrobili ich žiaci rajeckoteplickej základnej školy.

Ilustračný obrázok k článku V Rajeckých Tepliciach pribudli vtáčie búdky: Ktoré spevavce majú prilákať?
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Dvadsať vtáčích búdok pre spevavce vyrobili žiaci piateho až ôsmeho ročníka Základnej školy v Rajeckých Tepliciach v rámci projektu školy so Správou Národného parku (NP) Malá Fatra so sídlom vo Varíne a niekoľko z nich osadili v stredu 4. apríla 2018 v parku pri hoteli Skalka v Rajeckých Tepliciach.

Podľa Miriam Balciarovej zo Správy NP Malá Fatra príprava projektu sa začala od januára. „Vo februári mali v každej triede prednášku aj s ukážkou. Prezentovali sme im napríklad rozdiel medzi búdkou a kŕmidlom, lebo sa to často zamieňa. Potom, aké má mať búdka pre aký druh rozmery a že to závisí hlavne od vletového otvoru. Ďalej ako správne vyvesovať a akým chybám sa vyvarovať. Všetko sme si ukázali vo videu. Skladanie búdky si nacvičili a potom už na pracovnom vyučovaní vyrábali správne búdky,“ povedala Balciarová.

„Cieľom bolo rozšíriť povedomie žiakov o praktickej pomoci vtáctvu v ich okolí prostredníctvom vytvorenia vtáčích búdok a posilniť ich kladný vzťah k prírode. Vyvesovaním vhodných búdok sa vytvárajú stabilné populácie vtákov, ktorých ubúda, napríklad aj v dôsledku ničenia ich hniezdnych biotopov. Zvýšenie populácie vtáctva prostredníctvom vtáčích búdok je jednou z najdôležitejších metód ochrany ohrozených, ubúdajúcich druhov vtáctva a biologického boja proti škodcom,“ doplnila pracovníčka pre environmentálnu výchovu Správy NP Malá Fatra.

Do výroby vtáčích búdok sa zapojili aj žiaci ZŠ v Rajeckých Tepliciach Matej Dubec a Mariana Jakubíková. „Dozvedel som sa dosť nových informácií – aké búdky vyrábať, aké veľkosti otvorov do búdok dávať. Dosť mi to pomohlo,“ uviedol Matej. „Vďaka projektu sme zistili, ako sa vyrábajú búdky a aké vtáky v nich bývajú. Chcela by som si postaviť búdku aj doma a mať v nej nejaké vtáčiky,“ dodala Mariana.

Pre žiakov pripravili podľa Balciarovej aj poldenný program. Od sledovania vyvesovania búdok pracovníkmi Správy NP Malá Fatra až po premietanie filmu či zábavnej interaktívnej hry vtáčie bingo.

„Každý rok si hľadá na Slovensku osem miliónov vtáčích párov dutinu na hniezdenie. A tak veríme, že vyrobenými búdkami zvýšime možnosti na zahniezdenie sýkorke bielolícej, brhlíkovi lesnému, žltochvostovi lesnému či ďalším. Žiaci zo základnej školy budú po vyvesení búdok sledovať, aký druh obsadil ich búdky a koľko vtáčat oddiaľ vyletí,“ uzavrela Balciarová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM