Soňa Vanovčanová Rôzne Správy Samospráva

V Rajci sa rysuje nový náučný chodník: Ruku k dielu môže priložiť každý

Chcete sa stať súčasťou zaujímavého projektu? Mesto Rajec hľadá dobrovoľníkov na archelogický výskum, ktorý bude predchádzať vybudovaniu oddychovej zóny.

Ilustračný obrázok k článku V Rajci sa rysuje nový náučný chodník: Ruku k dielu môže priložiť každý
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé archologické práce sú naplánované už začiatkom septembra, a to v termíne 4. – 8. septembra, pokračovať budú 11. – 14. septembra. Ako uviedol pre zilina.dnes24.sk prednosta Mestského úradu Rajec Ján Jasenovec, práve v rámci predprípravy archeologického výskumu hľadá mesto dobrovoľníkov na ich realizáciu. Ako vyzýva Jasenovec, kto chce priložiť ruku k dielu, informácie mu poskytnú na sekretariáte Mestského úradu Rajec.

Archeologický výskum úzko súvisí s plánovaným vybudovaním náučného chodníka realizovaného v rámci mikroprojektu „Okolím Rajeckého hradu“, ktorý bude pozostávať z informačných tabúľ, smerovníkov s odpočinkovými zónami a historickej časti.

Ako avizuje mesto na svojich oficiálnych stránkach, informačné tabule budú umiestnené postupne od budovy Mestského múzea, na začiatku trasy pri vstupe do kúpaliska Veronia a ďalej v zalesnenej časti horského masívu Dubová. Pri nálezisku Rajeckého hradu bude vytvorená palisáda – replika obranného systému hradu.

Informačné tabule poskytnú turistom informácie o tunajšej flóre a faune a o histórii okolia mesta Rajec. Tabule budú obsahovať aj informácie o poľskom partnerovi projektu. Ďalej sa budú realizovať vo vybraných častiach odpočinkové zóny s lavičkami a odpadkovými košmi. Chodník bude smerovať cez vrchol masívu Dubová po hrebeni až k nálezisku Rajeckého hradu, do obce Jasenové a späť do Rajca sa návštevník vráti jestvujúcim turistickým chodníkom popri toku Čierňanky

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM