Aktualizované Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

V okolí Žiliny už rastie aj táto delikátna huba: Čo sa z nej dá pripraviť?

Prvé chutné huby už môžete nazbierať aj v okolí Žiliny. Zber smrčkov na jar vylákal do prírody aj mykológa a fotografa húb Miroslava Bellana.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Žiliny už rastie aj táto delikátna huba: Čo sa z nej dá pripraviť?
2
Galéria
Foto: Miroslav Bellan

Smrčok, smrž, maržeľ, smaržľa, smrh, smrečok či smrečkár a mnoho ďalších názvov nesie smrčok jedlý (morchella esculenta). V okolí Žiliny ho poznáme najmä pod názvom smrčok či smrž a zbierať túto lahôdku môžeme v našom okolí počas apríla i mája.

V týchto dňoch bol prvé smrčky zbierať aj mykológ Miroslav Bellan žijúci v Rajci. „Zbieram dva druhy týchto húb – smrčok obyčajný a smrčkovec jedlý. Sú to dosť vzácne huby v našich podmienkach. Neskúsený hubár si ich môže pomýliť s niektorými druhmi ušiaka, tie však neodporúčam konzumovať,“ uviedol.

Cena smrčkov sa vzhľadom na ich zriedkavosť na slovenskom trhu pohybuje v cene od 15 – 50 eur za 100 g v čerstvom i mrazenom stave. Sušené smrčky dostanete kúpiť v cene od 25 eur za 100 g.

Ako smrčky pripraviť?

Miroslav Bellan sa aj tento rok po zime tešil na prvú smrčkovú polievku nakyslo. Po zime sú prvé čerstvé huby pre labužníkov a hubárov podľa neho raritkou nielen v polievke, ale aj v praženici. „Prípravu smržov potom kombinujem aj s medvedím cesnakom, ktorý ešte v tomto období stále rastie. Dávam ho napríklad do praženice, no aj do polievky zo smržov. Tento rok sa smrčky chystám aj zavárať na kyslo ako chuťovku a tie v slanom náleve budú určené na ďalšie spracovanie,“ prezrádza hubár.

Kedy a kde smrčky rastú?

„Musí byť vlhko. A potom po daždi sa ťahajú za slniečkom. Veľmi dobrým znamením polohy, kde a zároveň aj obdobia, kedy začínajú smrčky rásť je, že už vidieť aj deväťsil lekársky alebo podbeľ. Deväťsil ako rastlina je kužeľovitá ako smrčok, takže pri hľadaní smrčkov medzi deväťsilom sa dá slušne zapotiť,“ dodáva s úsmevom Miro Bellan.

Smrčky našiel aj z auta

„Mám taký zlozvyk, že vždy keď sa veziem autom niekde okolo lesa alebo potoka, tak vyzerám z okna, či tam nie sú huby. Manželka, keď spozoruje, že sa obzerám, tak mi vždy hovorí, že z auta huby nenájdem, aby som sa pozeral pred seba. Ale raz, keď som šiel autom po poľnej ceste okolo potoka, tak som niečo zbadal. Zastavil som na krajnici, vystúpil a neveril vlastným očiam. Našiel som kolóniu smrčkov, boli to takmer tri kilogramy. Takže vôbec nie je pravda, že z auta sa smrčky hľadať nedajú, len to nikomu neodporúčam,“ uzavrel s úsmevom Miro Bellan.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM