Soňa Vanovčanová Kultúra

V Kamennej Porube nezabudli na tradície: Boží hrob strážia aj hasiči, FOTO

Tradícia stráženia Božieho hrobu siaha vo farnosti Konská do medzivojnového obdobia. Potom zvyk pod vplyvom pofebruárového režimu zanikol a svoj návrat ohlásil až o niekoľko desiatok rokov neskôr.

Ilustračný obrázok k článku V Kamennej Porube nezabudli na tradície: Boží hrob strážia aj hasiči, FOTO
10
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

V katolíckych kostoloch sa zachováva tradícia, aby pri Božom hrobe vždy niekto zotrvával, niekde sa to nazývalo aj stráženie Božieho hrobu. Státie pri hrobe patrilo okrem modliacich a veriacich aj medzi čestné povinnosti hasičov. Po druhej svetovej vojne boli tieto tradície prerušené, no po roku 1989 začali opäť ožívať. V nejednej obci pri Žiline strážia počas Veľkej noci Boží hrob dobrovoľné hasiščské zbory (DHZ). Takto je to aj v Kamennej Porube.

Členovia DHZ z Kamennej Poruby stoja pri Božom hrobe v slávnostných uniformách počas Bielej soboty až do začiatku veľkonočnej vigílie. Podľa Jána Hodasa sa hasiči striedajú na „stojkách“ každú pol hodinu.

Ako uviedol Pavol Dávidík, dlhoročný člen DHZ Kamenná Poruba, táto tradícia má svoje počiatky v medzivojnovom období vo farskom kostole v Konskej.

„Zúčastňovali sa jej všetky obce, ktoré boli vo farnosti a vylosovali si kto a odkedy bude pri hrobe stáť, lebo sa stálo od poobedia do večera. A každá dedina mala svoj čas, kedy tam stáli hasiči. Po vojne to zaniklo a po roku 1989 sme sa o tom rozprávali, že by sme to zasa mohli skúsiť. V deväťdesiatych rokoch sme začali stáť, pokračovali sme v tej tradícii. Ľuďom sa to páčilo, že sú hasiči v kostole a odvtedy to robíme každý rok,“ spomína Pavol Dávidík.

„U nás je to tak, že sa zapája mládež od 16 rokov až do tých 80 rokov. Momentálne máme najstaršieho člena 88 ročného a ten chodí stáť ku hrobu každý rok,“ doplnil.

V Kamennej Porube však nestrážia Boží hrob len muži, zapájajú sa aj ženy – dobrovoľné hasičky. „Ako ženy zatiaľ strážime dve, neviem či sa tento rok ešte nejaká pridá. A strážime od minulého roka. Robíme to dobrovoľne pre dobrý pocit,“ povedala Patrícia Hodasová, členka DHZ Kamenná Poruba.

Boží hrob strážia veriaci alebo členovia Dobrovoľných hasičských zborov aj v iných obciach. Prinášame vám FOTO nielen z Kamennej Poruby, ale aj z Konskej a z Rajeckých Teplíc.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Stráženie Božieho hrobu členmi DHS a veriacimi v Konskej a v Rajeckých Tepliciac
17
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM