Soňa Vanovčanová Kultúra

Užite si víkendovú kultúru v Žiline: Predvianočné podujatia vonku i pod strechou

Advent je v plnom prúde a vianočná atmosféra veľmi chytľavá. Vnímame ju nielen vo vyzdobenom meste či mestskej doprave, ale aj na podujatiach s vianočným nádychom. Zastavte sa na chvíľku a vyberte si z ponuky víkendových podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Užite si víkendovú kultúru v Žiline: Predvianočné podujatia vonku i pod strechou
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Stand up show: Silné reči

Piatok, 8. december, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Vystupujúci: Ján Gordulič, Jaro Abaffy, Tomáš Hudák, Matej Adámy, Jakub Lužina, Simona

Vianočný koncert: Sláčikové kvarteto

Piatok, 8. december, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Spríjemnenie predvianočného večera pri zvučných tónoch sláčikovej tvorby v podaní 4-člennej filharmónie a Lukáša Gacha, ktorý sa predvedie s vlastnou klavírnou tvorbou. Predstavenie ponúka neopakovateľný zážitok.

Dĺžka podujatia: 90 min.

Koncert: Diego

Piatok, 8. december, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Keď v roku 2009 získala nahrávka Peripheries ocenenie Radio_Head Awards pre najlepší album roka, nikto asi nečakal, že na jeho nasledovníka bude treba čakať osem rokov. Čakanie sa však končí, jedna z najlepších slovenských indies kapiel Diego vydáva album Et In Arcadia Diego a s čerstvou novinkou vyráža na koncertné turné.

Vianočný Malý trh

Sobota, 9. – 10. decembra, 10.00 – 18.00 hod., Nová synagóga v Žiline

Do čoraz krajšej budovy Novej synagógy príde opäť niekoľko desiatok predajcov zo širokého okolia. Príďte aj vy – na nákupy, alebo aspoň pre potešenie oka. Sobotňajšia ponuka je iná než nedeľná a my sami si nevieme vybrať, tak vám odporúčame, aby ste prišli oba dni. Ručíme za príjemný víkend v skvelej spoločnosti a inšpiratívnej atmosfére.

Vianočný koncert: Fragile

Sobota, 9. december, 15,00 hod. a 18,00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Fragile je slovenská vokálna skupina zložená z populárnych osobností, známych z rôznych televíznych seriálov, divadelných, muzikálových produkcií či TV šou. Bez použitia hudobných nástrojov, teda a cappella, skupina FRAGILE interpretuje známe rock/pop/jazzové hity svetových umelcov. Ich najväčšou prednosťou sú tituly súčasnej populárnej hudby. Hitom svetových autorov a interpretov dávajú svojou kreativitou a hravosťou novú tvár. Ich predstavenia sú plné nielen výbornej hudby, ale aj skvelého humoru, vďaka ktorým zažijete neopakovateľný večer plný jedinečnej zábavy.

Fragile tvoria: Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golis, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Martin Madej a Jožo Hečko. Alternujúcimi členmi skupiny sú: Peter Lacho, Daniela Tomešová a Karolína Majerníková.

Folklórne vystúpenie: Čaro Vianoc

Sobota, 9. decembra, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vystúpenie FS Rozsutec zo Žiliny, FS Mladosť z Dubnice nad Váhom a FS Váh z Púchova. Každý rok, keď lístie opadalo zo stromov, dni sa začali krátiť a noci predlžovať, bolo to predzvesťou toho, že do dediny pomaly prichádza zima a s ňou aj všetky radosti blížiacich sa vianočných sviatkov. Väčšina prác sa v tom čase z polí a hospodárskych dvorov preniesla do gazdovských domovov spolu s hravosťou a veselosťou. Takto vznikali zvyky a obyčaje a rôzne bájky, ktoré sa dedia z generácie na generáciu a dodržiavajú sa dodnes.

„Z rozprávky do rozprávky“

Nedeľa, 10. december, 16:00 hod., Sála Bábkového divadla Žilina

Jedného dňa sa mladá slečna Žofka ocitne v Rozprávkovej krajine. Lepšie povedané v krajine Rozprávok, v ktorej hľadá tajomnú Jasietku. Jej sprievodcom sa stáva sympatický, rozprávkový chlapec so zvláštnym menom Pipapendi. Spoločne prežijú veselú, napínavú, smiešnu i strašidelnú cestu z rozprávky do rozprávky, na konci ktorej čaká Žofku veľké prekvapenie.
Bábkové divadlo Žilina sa rozhodlo inscenovať hru Z rozprávky do rozprávky pri príležitosti životného jubilea (75 rokov) autora Jozefa Mokoša, ktorý patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského bábkarského umenia. A tak vznikla jedinečná inscenácia pre deti od 6 rokov o vzťahu najmladšej a najstaršej generácie a o tom, že nie je dôležité to, čo si pamätá hlava. Dôležitejšie je to, čo si pamätá srdce.

Program vianočných trhov:

Piatok, 8. decembra

  • 20:00 – DJ V.Y.C

Sobota, 9. decembra

  • 19:00 – Private Jet
  • 20:30 – Dave Brannigan

Nedeľa, 10. decembra

  • 18:00 – Divadlo – Kapor na scéne
  • 19:30 – Divadlo – Kapor na scéne

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM