Soňa Vanovčanová Kultúra

Užite si letný víkend naplno: Tipy, kam skočiť v Žiline a okolí

Víkend sa nezadržateľne blíži, a tak vám ponúkame prehľad najzaujímavejších podujatí v Žiline a blízkom okolí, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať újsť.

Ilustračný obrázok k článku Užite si letný víkend naplno: Tipy, kam skočiť v Žiline a okolí
Zdroj: Dnes24.sk

3. ročník multižánrového festivalu Hviezdne noci Bytča

17 – 20. augusta, Bytča

Podľa organizátorov festivalu je zámerom podujatia na 4 dni oživiť verejný priestor mestečka Bytča koncertmi, filmovými premietaniami, divadlom, ďalšími sprievodnými aktivitami a vdýchnuť mu na okamih kúzelnú festivalovú atmosféru. Festival prebieha v dňoch 17. – 20. augusta na viacerých kultúrnych stánkoch mesta.

Organizátori tento rok ponúkajú ako hudobný, tak i filmový program, avšak nezabudli ani na najmenších návštevníkov. Novinkou tohto ročníka festivalu je samostatné detské pódium v parku. Detský stage ponúka množstvo detských divadelných predstavení, bábky i tvorivé dielne. Zaujímavým sprievodným podujatím je diskusné fórum nazvané Diogénov sud prinášajúce diskusiu o nezávislosti mé­dií.

Festival ponúka účinkovanie známych mien osobností a umelcov slovenskej hudobnej, divadelnej, televíznej i literárnej scény. Vidieť tak môžete napríklad hudobné skupiny ako: Chiki Liky Tua, The Ills, Longital a mnohé ďalšie. Viac informácií o programe si môžete pozrieť na stránkach festivalu: www.hviezdnenoci.sk

Daniela Krajčová: Čas výletov

18. august, 18.00 hod., hrad Strečno

Považské múzeum v Žiline pripravilo pre priaznivcov umenia ďalšiu autorskú výstavu. Tentokrát na hrade Strečno predstaví svoju tvorbu akademická maliarka Daniela Krajčová. Vernisáž výstavy sa uskutoční 18. augusta 2017 o 18.00 hod. na hrade Strečno. Kurátorkou výstavy je Mgr. Art. Darina Arce. Výstavu si môžete pozrieť do 31. októbra na hrade Strečno počas otváracích hodín.

Akademická maliarka Daniela Krajčová pôsobí na slovenskej výtvarnej scéne od sedemdesiatych rokov 20. storočia. Počas trvania výstavy predstaví autorka verejnosti ukážky maľby a keramiky. Podľa vyjadrenia kurátorky výstavy: „Na prvý pohľad je zrejmé, že Daniela Krajčová kladie rovnakým dielom dôraz na farbu i tvar. Kolorit je výrazný, prechádza od žiarivých oranžových a žltých tónov, cez červenú, k hĺbavej hnedej až po tyrkysovo-modrú. Z obrazov priam vyžaruje vizuálna pohoda a nevšedná dynamická atmosféra. Keramika tvorí neoddeliteľnú súčasť jej tvorby – jej zverokruh je netypický od kozorožcov, býkov, levov cez sovy a opice až ku korytnačkám, a leguánom. Realizmus sa celkom bez výhrad prispôsobuje jej farebnej fantázii.“

Color swing

19. august, 20:00 – 04:00 hod., Vodné dielo, eXtreme park Žilina

Z letného COLOR SWINGu sa stáva už pomaly tradícia. Nepremeškajte ani tento ročník! V dovolenkovej atmosfére si užijeme plážové hry, vychutnáme svieže nápoje a nápadité jedlá. Roztancujú nás hlavne rytmy nu jazzu a electro swingu, ktoré budú mať na starosti niekoľkí Djs.

Južanský temperament donesie špeciálna hostka Dj-ka Bato Ren, ktorá k nám zavíta z talianského mesta módy, Milána. O niečo bližšie to bude mať Max W, producent a Dj z Prahy. Za slovenskú scénu sa predstavia Dj-ka Stell the Hepcat z Bratislavy a domáci DayD. Náladu znásobí aj Juraj Glonek, ktorý bude Djs dopĺňať na saxofóne.

HOUS!N COLORS – párty elektronickej haus hudby

19. august, *enjoyclub, Mariánske námestie

Martin Cehelský predstaví *enjoyclub v žiarivej žilinskej žltej (ž)farbe. Martinovi bude počas večera robiť hudobný support Žilinčan a ďalší Martin tohto večera – DJ Martin Frost, ktorého štýl si na slovenskej klubovej scéne rozhodne našiel svoje miesto. 19. august, 22:15 hod., vstup od 18 rokov

7. folklórny festival Rajeckej doliny

20. august, obec Turie

V nedeľu 20. augusta 2017 sa uskutoční ďalší ročník folklórneho podujatia „Kubánkov sen“ venovaný rodákovi z obce Turie, osobnosti slovenskej folklórnej scény, Jurajovi Kubánkovi. Festival otvorí Rímsko – katolícka sv. omša za účasti folkloristov o 12.30 hod. na námesti pri kultúrnom dome v Turí. Celebruje správca farnosti Dr. Jozef Bagin, PhD.

V programe sa predstavia hostia z Rajeckej doliny – Simonka Maslíková z Turia, Transké dzievočky, Romanka záslavová z Turia, Závadské ženy z Lietavy a Lietavskej Závadky, folklórna skupina Cibulník z Lietavskej Svinnej a Babkova, Lastovienka z Čičmian, Peter Surový z Malej Čiernej, Heligonkári z Rajeckej Lesnej, skupina Spod Kľaku, Višňovanka z Višňového a Fatranská muzika z Ďurčinej. Ako hostí obec Turie privíta folklórny súbor Rosstaň z Ruskej federácie a Gajdošskú muziku z Oravskej Polhory.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM