Rôzne

Utajené pôrody v žilinskej nemocnici: Ako to funguje a koľko ich už bolo?

Vo fakultnej nemocnici zaznamenali viacero utajených pôrodov. Z akého dôvodu vznikajú?

Ilustračný obrázok k článku Utajené pôrody v žilinskej nemocnici: Ako to funguje a koľko ich už bolo?
Zdroj: TASR

Pre ženy, ktoré sú z rôznych dôvodov nútené tajiť svoje tehotenstvo, je podľa lekárov z gynekologicko-pôrodníckeho a novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline najlepšou alternatívou utajený pôrod v nemocnici.

„Takýto pôrod prebehne v nemocnici, štandardne je postarané o matku a novorodenca. Je zabezpečená potrebná zdravotná starostlivosť a žena neriskuje pôrod v inom prostredí, kde nemusí byť zabezpečená adekvátna zdravotná starostlivosť. Pôrod môže vyžadovať intervenciu lekára, a to v domácnosti nevieme zabezpečiť,“ povedal primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Róbert Ficek.

Pôrod v domácom prostredí prináša riziká, ktoré môžu ohroziť i život novorodenca. „Matka dokáže dieťa porodiť, je to fyziologický proces, ale určite nebude mať ani vedomosti a ani sily, aby sa adekvátne postarala o bábätko. Stáva sa, že rodička nevie, že má podviazať pupočník a dieťa vystavuje riziku vykrvácania. Môže sa stať, že bábätko bude vyžadovať úkony na podporu dýchania a činnosti srdiečka,“ dodala primárka novorodeneckého oddelenia žilinskej fakultnej nemocnice Katarína Jackuliaková.

Podľa hovorkyne FNsP v Žiline Viery Jurčiovej zaznamenali za posledných desať rokov 17 takýchto pôrodov. „V prípade utajeného pôrodu vypíše rodička v nemocnici žiadosť. V nemocnici je následne vedená osobitná dokumentácia a pokiaľ matka svoju žiadosť o utajenie identity neodvolá do šiestich týždňov od pôrodu, dokumentácia sa zapečatí a odošle na ministerstvo zdravotníctva,“ uviedla Jurčiová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM