Webnoviny - Rôzne

Univerzity budú v Žiline aj Nitre

Status univerzity zostane aj Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre a Žilinskej univerzite v Žiline.

Na dnešnom zasadnutí to odporučila Akreditačná komisia. Majú sa priradiť k elitnej šestke vysokých škôl na Slovensku, ktorú už odsúhlasil minister školstva Ján Mikolaj. Obom sa podarilo splniť kritérium, ktoré určuje maximálny počet študentov na jedného pedagóga s vyššou akademickou hodnosťou ako PhD. „Medzi univerzity sa zaradia po schválení ministrom,“ uviedol pre agentúru SITA predseda Akreditačnej komisie Ľubor Fišera.

Komisia mala prehodnotiť aj komplexnú akreditáciu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, Ekonomickej univerzity v Bratislave a Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Tie síce doručili podklady ministrovi, k Akreditačnej komisii sa však ešte nedostali. „Tieto tri vysoké školy sme mali v prvom čítaní, k tým nám ešte ministerstvo školstva nedodalo údaje ku kritériu KZU-6, stále ich preverujú,“ povedal Fišera. O nich komisia rozhodne pravdepodobne vo februári.

Pôvodne na univerzitu ašpirovala aj súkromná Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ktorej akreditácia je stále otvorená. „Ešte to nie je ukončené, ale už môžem s určitosťou povedať, že nesplnila niektoré kritériá, hlavne KZU-6 a KZU-1, takže určite to nebude na univerzitu,“ konštatoval Fišera. Ako dodal, kontrola na škole potvrdila, že viacerí pedagógovia tam nepracovali na celý úväzok.

Akreditačná komisia hodnotila celkovo 27 vysokých škôl. Ministrovi Jánovi Mikolajovi najprv odporučila ponechať medzi univerzitami šesť zo 17. Ešte začiatkom roka odsúhlasil Mikolaj zaradenie Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach medzi univerzitné školy. Následne sa medzi elitu zaradili aj Univerzita Komenského v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technická univerzita v Košiciach.

Do kategórie odborných vysokých škôl komisia predbežne zaradila Vysokú školu ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave. Zvyšné ohodnotila komisia ako vysoké školy bez začlenenia. Všetky školy zostávajú v pôvodnom postavení ešte rok, kedy majú odstrániť svoje nedostatky. Po tejto lehote Akreditačná komisia opätovne prehodnotí ich výsledky a odporučí ministrovi ich zaradenie. Šesť súkromných škôl prejde akreditáciou v budúcom roku.

Voči kritériám komplexnej akreditácie vzniesla protest Generálna prokuratúra SR, ktorá namietala ich nezákonnosť. Kritizovala najmä ich retroaktivitu. Účinné totiž boli od januára 2008, no pritom sa podľa nich hodnotil výkon vysokej školy v rokoch 2002 až 2007. Vláda napokon protest prokuratúry na základe Mikolajovho odporúčania zamietla.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM