Jozef Legéň Rôzne

Unikátna spolupráca Žiliny a chorvátskej Rijeky: Spoznajte najznámejšiu námornú katastrofu 20. storočia

Považovali ho za nepotopiteľný! Reč je o lodi, ktorej osud sa zapísal do dejín ako najznámejšia námorná katastrofa 20. storočia. Vďaka spolupráci Žiliny a chorvátskeho mesta Rijeka sa Žilinčania budú môcť dozvedieť o tragickej udalosti Titanicu viac.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna spolupráca Žiliny a chorvátskej Rijeky: Spoznajte najznámejšiu námornú katastrofu 20. storočia
Zdroj: TASR

Mesiac máj bude v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) patriť unikátnej výstave Titanic – Carpathia, ktorú organizuje Žilinská župa v spolupráci s Námorným a historickým múzeom chorvátskeho pobrežia v Rijeke. Výstava sa zaoberá stroskotaním parníka Titanic a záchrannou akciou lode Carpathia, ktorá ako prvá priplávala na miesto nešťastia. Súčasťou expozície budú aj makety oboch lodí.

Slávnostná vernisáž

Slávnostná vernisáž sa uskutoční v stredu 30. apríla 2014 o 14.00 hod. vo foyer Úradu ŽSK za účasti vicežupana Jozefa Štrbu, riaditeľa Úradu ŽSK Pavla Holeštiaka a podpredsedníčky Primorsko- goranskej župy Mariny Medaric, ktorá pricestuje do Žiliny na dvojdňovú pracovnú návštevu kraja pri príležitosti otvorenia výstavy.

„Táto výstava nám pripomenie najznámejšiu mierovú námornú katastrofu 20. storočia a jej hrdinov. Som rád, že tento unikátny projekt realizujeme v spolupráci s našimi chorvátskymi partnermi z Primorsko-goranskej župy a bude si ho môcť pozrieť aj široká verejnosť,“ uviedol podpredseda ŽSK Jozef Štrba.

Výstava bude prebiehať od 30. apríla do 30. mája v čade od 8.00 do 17.00 hod. v priestoroch foyer Úradu ŽSK na Komenského 48 v Žiline.

Titanic považovali za nepotopiteľný

Mesto Rijeka a viac než sedemdesiat chorvátskych členov posádky vošli do dejín ako aktéri dovtedy nezaznamenanej záchrannej akcie, keď vyhľadávali vyčerpaných cestujúcich a členov posádky Titanicu, ktorým sa podarilo nešťastie prežiť. Titanic bol považovaný za nepotopiteľný. Disponoval najnovšou technológiou, vďaka ktorej bol „najbezpečnejšou loďou“.

A predsa sa potopil. Na svoju prvú transatlantickú plavbu vyplával zo Southamptonu 10. apríla 1912. Len o štyri dni neskôr, 14. apríla 1912 o 23.40 hod., narazil Titanic v rýchlosti 21,5 uzla do ľadovej kryhy a rozlomil sa na dve časti. Loď sa potopila v noci 15. apríla o 2.20 hod. Z 2209 pasažierov a členov posádky sa zachránilo len 712 osôb. 1495 ľudí, vrátane 27 Chorvátov, zomrelo alebo sa utopilo.

Posádku Carpathie ocenenili medailou

Posádku záchrannej lode Carpathie ocenenili bronzovou medailou a lodným dôstojníkom bola udelená strieborná medaila. Kapitán Henry Rostron dostal zlatú medailu a strieborný pohár od Margaret Molly Brownovej, pasažierky prvej triedy, ktorá prežila. Jediná záchranná vesta v Európe

A Josip Car? Odvážny člen posádky zachraňujúci obete stroskotania Titanicu zachránil i časť lode. Záchrannú vestu z Titanicu daroval svojmu rodnému mestu – ako svedectvo 1495 cestujúcich, ktorí zahynuli v ľadovom oceáne. Jedna z piatich zachovaných záchranných viest na svete a jediná v Európe je pripomienkou na hrdinov Carpathie a priame spojenie medzi Titanicom, Carpathiou a Rijekou.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM