Rôzne Rôzne

Unikátne dobové ZÁBERY dediniek pri Žiline: Taký kľud a pokoj by ste asi nečakali :)

Okolie Žiliny tvorí množstvo obcí a každá má svoju históriu. Časť z nej zachytávajú aj dobové fotografie, ktoré ukazujú, ako sa v priebehu rokov menili. V našej galérii sa môžete pozrieť, ako niektoré obce vyzerali kedysi.

Ilustračný obrázok k článku Unikátne dobové ZÁBERY dediniek pri Žiline: Taký kľud a pokoj by ste asi nečakali :)
Zdroj: Dnes24.sk

Článok s dobovými fotografiami, zobrazujúci, ako vyzerali niektoré obce pri Žiline v priebehu rokov, sme vám priniesli v stredu. Teraz sa môžete pozrieť, ako vyzerali ďalšie tri obce v okolí nášho mesta. Konkrétne Kamenná Poruba, Ďurčiná a Jasenové.

Obec Kamenná Poruba – má necelých dve tisíc obyvateľov, leží v krásnom prostredí Rajeckej kotliny a pomenovanie získala vďaka tomu, že vznikla vo vyklčovanej, porúbanej hore na kamenistej pôde. V obci nájdete napríklad Hvezdáreň Galileo, v areály základnej školy. Zaujímavosťou je, že družobná obec s rovnakým názvom sa nachádza v okrese Vranov nad Topľou

Obec Ďurčiná – leží dva kilometre juhozápadne od Rajca, najstaršou stavbou v obci je baroková kúria z 18. storočia (je však možné, že bola prestavaná z ešte staršej budovy, prípadne stojí na starších základoch). Nachádza sa tu najstaršia lipa v Žilinskom okrese.

Obec Jasenové – K zaujímavostiam Jasenového patrí obecný erb. Už v pečatidle z 18. storočia bol vyrytý strom, na ktorom sedí vták. Strom podľa tvaru pripomína jaseň, čo istotne dalo obci aj meno. Obec leží v Rajeckej kotline.

Prečítajte si tiež:

Terchová na fotografiách: Ako vyzeralo Jánošíkovo rodisko v priebehu rokov?

FOTO: Aké bolo leto v Žiline pred 60-timi rokmi? Rekonštrukcia letného kina, aj spartakiáda!

Jedinečné archívne fotky z Terchovej: Ako vyzerali Jánošíkové dni pred 50 rokmi?

Foto: OÚ Kamenná Poruba, OÚ Ďurčiná, OÚ Jasenové

Galéria: Obce pri Žiline na archívnych záberoch
33
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM