Rôzne

Unikátna operácia v Žilinskej nemocnici: Len 17-mesačný Samuel trpel extrémne raritným ochorením!

Tím odborníkov na čele s primárom detskej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina Jurajom Popluhárom realizoval unikátnu operáciu detskej chrbtice poškodenej tuberkulózou, tentokrát u 17-mesačného Samuela. Odborníci sa zhodli, že išlo o extrémne raritný prípad.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna operácia v Žilinskej nemocnici: Len 17-mesačný Samuel trpel extrémne raritným ochorením!
Zdroj: TASR

Zdravotný stav malého Samuela bol podľa nej podstatne komplikovanejší ako u trojročného Mareka, ktorého operovali v žilinskej nemocnici v júli tohto roka. „Kostná forma tuberkulózy spôsobila v jeho prípade rozpad viacerých hrudných stavcov, odtláčanie miechového kanála, a tým ho vystavila ohrozeniu života. Zainteresovaní odborníci sa zhodli, že takýto extrémne ťažký nález tuberkulóznej spondylodiscitídy – zápalového ochorenia stavcov a platničiek, v dôsledku ktorého vzniká hrb a útlak miechy – možno považovať za extrémne raritný,“ uviedla hovorkyňa FNsP Žilina Mária Koporecová.

Hrozilo väčšie ochrnutie, dokonca až smrť

„Chlapček bol už ochrnutý na dolné končatiny, ale v prípade, že by sme neboli rýchlo zareagovali, hrozilo by oveľa väčšie ochrnutie, prípadne až smrť dieťaťa,“ opísala zdravotný stav primárka oddelenia detskej tuberkulózy Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci Martina Miškovská.

Operačný zákrok trval podľa hovorkyne žilinskej nemocnice 190 minút, pričom pacient bol v celkovej anestéze 5 hodín. Podotkla, že primár oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Milan Smilka tak zúročil bohaté zahraničné skúsenosti z oblasti pediatrickej anestézie. „Detskí pacienti sú omnoho citlivejší na všetky kroky a postupy, ktoré robíme. Je to dané jednak podstatne menšou telesnou hmotnosťou, ale aj rôznymi fyziologickými odlišnosťami oproti dospelým pacientom. Veľká operačná rana predstavuje zdroj veľkého krvácania, ktoré je potrebné nahradiť tak, aby nedošlo k poškodeniu dieťaťa,“ povedal Smilka.

Výsledok operácie prekvapil

Výsledok operácie pozitívne prekvapil aj Juraja Popluhára. „Podarilo sa uvoľniť zdeformovanú chrbticu. Potvrdil nám to neurológ a dieťa začína pohybovať končatinami. Verili sme, že sa to ešte dá zlepšiť. Ale neverili sme, že až takým rýchlym tempom. Toto všetko sa dá dosiahnuť jedine tímovou prácou. Je tu perfektný kolektív, perfektný tím pediatrov a anestéziológov,“ skonštatoval Popluhár, ktorý operačný zákrok viedol.

Náročnú pooperačnú starostlivosť podľa Koporecovej zvládol skúsený personál jednotky intenzívnej starostlivosti pediatrického oddelenia žilinskej nemocnice. „Odmenou za ich snahu bolo rýchle zlepšenie zdravotného stavu Samuela a už štvrtý deň od operácie ho mohli preložiť späť do Dolného Smokovca. Aktuálne ho čaká rehabilitácia, ktorú povolil ortopéd v plnom rozsahu. V praxi to znamená postupné polohovanie, vertikalizovanie s cieľom umožniť mu postaviť sa na vlastné nohy, ktoré boli pred operáciou nehybné,“ uzatvorila hovorkyňa FNsP Žilina.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM