Kultúra

Umelci, ktorých spája kov: V Žiline môžete vidieť laboratórium v podobe fungujúcich elektrolytických kúpeľov

Lucia Gašparovičová a Matej Bezúch sú dvaja mladí slovenskí šperkári. Ich netradičnú výstavu si môžete pozrieť od dnešného dňa v galérii plus mínus v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Umelci, ktorých spája kov: V Žiline môžete vidieť laboratórium v podobe fungujúcich elektrolytických kúpeľov
Zdroj: Dnes24.sk

Hĺbková analýza, elektrolýza, technológia a čas nevyhnutný na fyzické spracovanie objektu / šperku. Dvaja mladí slovenskí šperkári – Lucia Gašparovičová a Matej Bezúch – prvý krát vystavujú spolu (samozrejme, okrem semestrálnych prieskumov a kolektívnych výstav ateliéru S+M+L_XL Kov a šperk na bratislavskej VŠVU). Ich tvorba je veľmi odlišná, no má niekoľko významných priesečníkov. Napríklad perfekcionizmus remeselného prevedenia. Tiež veľmi sústredený konceptuálny prístup a stratégie blízke ‘voľnému’ vizuálnemu umeniu. A aj to, že obaja pracujú s kovmi.

Pre Bezúcha je kov procesom. Počas výstavy Kovy prebieha v galérii elektrolytický dej. Bezúch dlhodobo pracuje s rôznymi technológiami, sú pre neho rovnako dôležité ako výsledné objekty. V tomto prípade ide ešte ďalej – vystavuje laboratórium v podobe fungujúcich elektrolytických kúpeľov. V nich sú ‘rozrobené’ šperky/objekty. Objekty samotné sú remakom – ich tvar je generovaný z fotografií šperkov legendárneho slovenského šperkára Antona Cepku.

Kovy Lucie Gašparovičovej vyjadrujú rôznu hodnotu. V jej miesto-špecifickej práci si za objekt stvárnený v kove vyberá dočasnú drevotrieskovú stenu v galérii Plusmínusnula. Teda niečo, čo tam obvykle nie je. Stena je prevedená v rôznych kovoch – cena podľa veľkosti, v nepriamej úmernosti. Kovové steny a ‘steničky’ v maketách galérie v rôznych mierkach. Kov nesie význam diela, podobne ako v predchádzajúcich Gašparovičovej prácach.

foto: stanica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM