Jozef Gürtler Kultúra

Tvorba umeleckej knihárky Lidy Mlichovej na radnici

Tradícia, originalita, krása a poézia – to sú synonymá spojené s tvorbou Lidy Mlichovej – majsterky ručne viazanej umeleckej knižnej väzby a majiteľky jedinečnej žilinskej knihárskej dielne.

Jej unikátne knižné skvosty môžete obdivovať na výstave nazvanej Lida Mlichová: Kniha, ktorú pripravilo Mesto Žilina v spolupráci s Ateliérom Choma v priestoroch starej radnice. Kurátorom výstavy je Mgr. Ivo Binder (Múzeum moderného umenia Olomouc), na odbornej spolupráci sa podieľali akad. maliar Pavel Choma a Peter Ďurík. Záštitu nad výstavou, ktorá je realizovaná pri príležitosti vzácneho životného jubilea Lidy Mlichovej, prevzal primátor Ivan Harman.

Výstava sa koná od 8. októbra do 12. novembra 2010 a je sprístupnená v pracovných dňoch v čase od 12. do 17. hod. Vstup je voľný. Vernisáž výstavy, v rámci ktorej sa predstaví aj Barokové kvarteto sa koná v piatok 8. októbra 2010 o 17.00 hod. v priestoroch žilinskej radnice.

Lida Mlichová, dcéra a dedička remesla slávneho umeleckého knihára Jána Vrtílka, patrí k popredným umeleckým osobnostiam Žiliny i Slovenska. Je pokračovateľkou rodinnej tradície knihárskeho remesla, majiteľkou známej knihárskej dielne, ktorá má nenapodobiteľnú atmosféru pre každého návštevníka. Spočiatku sa venovala knižnej väzbe v tom najširšom slova zmysle, postupne čoraz viac uplatňovala individuálny tvorivý prístup, umelecké experimentovanie a hľadanie. Knihy vychádzajúce spod jej rúk sú jedinečnými originálmi – umeleckými skvostami, do ktorých vtláča svoj cit pre krásu, poéziu a precíznosť. Svoju tvorbu prezentovala na troch samostatných a štrnástich kolektívnych mnohých výstavách doma i v zahraničí. Pravidelne vystavuje v rámci Bienále knižného umenia v Martine a Trienále knižného umenia v Kroměříži. Získala niekoľko významných ocenení – Cena Spolku českých bibliofilov Praha (1985), ceny za knižné väzby na Bienále knižného umenia Martin (1994, 2001), Ceny Ministerstva kultúry SR v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska (1999, 2000) a ďalšie. K jej najkrajším knihám boli v rámci Slovenska zaradené napr.: Osem variácií na tému Laluha – Mikuláš Galanda, Apokalypsa, Rudyard Kypling: IF/KEĎ/KDYŽ, Rainer Maria Rilke: Orpheus, Euridike, Hermes, Veľpieseň a ďalšie.

V roku 2010 bola Lide Mlichovej udelená Cena Mesta Žilina za celoživotnú tvorbu a jedinečný umelecký prínos v oblasti práce s knihou.

[right]zdroj: mesto Žilina[/right]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM