Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Tunel Považský Chlmec pred otvorením: Chystá sa špeciálny program, aj mimoriadne spoje

Úsek D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno bude čoskoro sprístupnený pre motoristov. Ešte predtým sa však môžete prejsť po časti úseku na bicykli, korčuliach či pešo. To však nie je všetko!

Ilustračný obrázok k článku Tunel Považský Chlmec pred otvorením: Chystá sa špeciálny program, aj mimoriadne spoje
Zdroj: TASR

„Súčasťou úseku na D3 pri Žiline je aj tunel Považský Chlmec. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v rámci akcie "Deň otvorených dverí tunela Považský Chlmec“, chce motoristom pripomenúť, že tunel je uzavretý priestor s vlastnými pravidlami, ktoré treba dodržiavať," uvádza hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Ako ďalej informovala, návštevníci spoznajú prevádzkový rytmus tunela, lepšie porozumejú práci jeho personálu či prepojeniu operátorov a záchranných zložiek. Zároveň budú poučení ako správne zareagovať v prípade nehody alebo hroziaceho nebezpečenstva v tuneli.

„Našim cieľom je ozrejmiť motoristickej aj nemotoristickej verejnosti význam bezpečnosti v tuneloch, zvýšiť povedomie o najčastejších chybách pri jazde tunelom a príčinách nehôd, ktorým sa dá vyvarovať,“ dodala Michalová.

„Návštevníci budú mať možnosť prejsť si nielen tunel, ale aj Hričovskú estakádu tesne pred ukončením výstavby úseku,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: Národná dialničná spoločnosť

Bohatý program

Po celý deň si prídu na svoje dospelí aj deti. Tešiť sa môžu na ukážku stavebných a cestných mechanizmov, ako aj ďalšie sprievodné atrakcie – pripravené bude, napríklad, aj detské dopravné ihrisko. Celý deň sa budú o zábavu starať rôzne umelecké zoskupenia a záver programu spestrí i známy žilinský spevák.

10:00 – 17:00 hod. / atrakcie a sprievodný program
10:00 – 17:00 hod. / inline premávka v tuneli (korčuľovanie)
10:00 – 16:00 hod. / prehliadky tunela s výkladom
záverečný koncert / Tomáš Bezdeda s kapelou

Na miesto sa dopravíte autobusom aj autom

Cestovať môžete linkou autobusu č. 21, ktorá bude mať v sobotu 14. októbra z dôvodu Dňa otvorených dverí v tuneli Považský Chlmec predĺženú trasu po zastávku „Chlmecká“.

Odchody predĺžených spojov zo zastávky „Hurbanova“: 10:17, 11:17, 14:12, 15:12, 16:07 hod.

Odchody vratných spojov zo zastávky „Chlmecká“: 10:35, 11:35, 14:25, 15:25, 16:25 hod.

Autom sa dopravíte pod estakádu, kde môžete zaparkovať.

Obchvat Žiliny

Stavba diaľnice D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno obchádza Žilinu najskôr ponad priehradu po estakáde, za ktorou vchádza do tunela. Na zhruba štyroch kilometroch sa tak strieda náročné premostenie s piliermi vo vode a tunel. „Po dobudovaní ušetria motoristi skoro 4 minúty jazdy mimo Žiliny. Sprejazdnenie tohto úseku predpokladáme v novembri,“ dodáva na záver hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM