Michal Demjanovič Rôzne

Tri najsmutnejšie príbehy zo žilinského útulku: Psíky, ktoré si prešli ťažkým obdobím, FOTO

V žilinskom útulku sa to štvornohými tuláčikmi len tak hemží. Z toho, čím si niektorí z nich prešli, naozaj mrazí. Nepotrebujú pritom nič viac než trochu lásky. Možno práve tej vašej.

Ilustračný obrázok k článku Tri najsmutnejšie príbehy zo žilinského útulku: Psíky, ktoré si prešli ťažkým obdobím, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Žilinský útulok funguje od apríla 2011. Za ten čas sa v ňom vystriedalo viac ako 1300 psov. Pracovníci aj dobrovoľníci, ktorí v útulku pracujú urobili za ten čas kus dobrej práce. Bolo to vidieť aj na našej dnešnej návšteve, kedy bolo vidieť ako je o psíkov krásne postarané. My sme pre vás vybrali troch z nich, ktorí sú momentálne v útulku umiestnený a ktorí majú za sebou ťažký príbeh.

ZAK

„Zak síce nemá jedno očko, no nijako mu to neprekáža, žiaľ časom prišiel aj o sluch, takže je hluchý a bez oka. Aj napriek hendikepu sa s ním výborne pracuje," rozhovorila sa o Zakovi Janka, ktorá sa stará o psíkov a pomáha sprave útulku. Zak má približne 6 rokov a váži 40kg. Bol odchytený na Hollého ulici, po 2,5 roku v útulku sa adoptoval, ale po roku sa vrátil zase späť. Vrátil kvôli sťahovaniu rodiny a ako sa to často stáva, pes s nimi už ísť nemohol.

Zak má veľmi rád vodu, ľudí a miluje hračky. Je plný energie, vhodný spoločník pre ľudí, čo chcú aktívneho parťáka s ktorým budú chodiť na výlety, plávať a naháňať sa. „Naučili sme sa privolanie, sadni, ľahni, packy vie dávať ako profík, na vodítku stále rád poskakuje, ale neťahá, len sa proste vytešuje na prechádzku," dodala Janka. Pre viac info o Zakovi volajte 0903 404 236, 0903 555 445.

RAMON

Tohto krásavca našli robotníci ako behal po ceste pomedzi autá na Kragujevskej ulici. V útulku je už takmer dva mesiace. Ramonko bol pri náleze neskutočne vychudnutý a jeho srsť bola v hroznom stave a plná lupín, to však nebol najväčší problém. Ramonko sa našel s obrovskou ranou na krku. „S najväčšou pravdepodobnosťou je rana spôsobená reťazou či obojkom, ktorý mu dali ako šteniatku, no viac mu ho nepovolili. Ako rástol postupne sa mu viac a viac reťaz, či obojok zarezával do krku. Mal neuveriteľné šťastie, že sa mu podarilo utiecť. Nechýbalo veľa, aby mu nevzniklo poškodenie dôležitej tepny, či dýchacej trubice a pod," prezradila Janka.

Ramon je už ošetrený, ranu má krásne vyčistenú a okolie vyholené, aby sa mu to všetko dalo ľahšie ošetrovať. Ramon teraz súrne potrebuje vašu pomoc. Hľadá sa pre neho dočasná opatera, či nový domov, kde mu pomôžu vyliečiť sa. Potrebuje čisté prostredie a pravidelne čistiť a ošetrovať ranu. „Ranu si nechá čistiť, absolútne sa nebráni. Asi vie, že mu chceme dobre. Napriek všetkému zlému, čo zažil, na ľudí nezanevrel. Je to úžasný pes plný chuti do života. Rýchlo chápe, akoby vedel, čo mu hovoríme," dodala Janka. Viac info: 0903 404 236, 0903 555 445

TITO

Bol odchytený minulý rok koncom augusta v Bánovej. Je to starší pes, no na svoj vek vôbec nevyzerá. Je stredného vzrastu a váži 25 kg. Tito má začínajúci zákal na očiach, no nijako ho to neobmedzuje, veľmi dobre sa orientuje v priestore. „Tito rád chodí na vychádzky, sem-tam potiahne, je to aportér v pravom slova zmysle, pekne nosí až pred človeka. Keď si pobehá, ľažká si, oprie hlavu o vaše kolená a spokojne odfukuje popri vašom hladkaní," hovorí k Titovi Janka.

Bol by vhodný aj k starším ľuďom ako verný spoločník, ktorý vie i postrážiť dvor. „S inými psami vychádza individuálne, fenky znáša bez problémov, zrejme nebol naučený na prítomnosť iných psov, ale darí sa nám socializovať ho,“ dodala Janka. Tito je očkovaný, čipovaný aj kastrovaný. Ak túžite po milom kamarátovi, volajte 0903 404 236, 0903 555 445

Fotky spomenutých psíkov si môžte pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Kam na výlet: 5 hradov neďaleko Žiliny, ktoré stoja za návštevu!

Víkend klope na dvere: Kde v Žiline môžete vyraziť za oddychom?

FOTO: Psíky zo žilinského útulku
20
Galéria
Zdroj: utulokZilina.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM