Kultúra

Toto si nenechajte ujsť: Vo žilinskej knižnici zažijete týždeň, na aký sa nezabúda

Pomaly, ale isto sa blíži najdôležitejší týždeň pre slovenské knižnice, výnimkou nie je ani tá žilinská. Pripravený je totiž v rámci Týždňa slovenských knižníc naozaj bohatý program.

Ilustračný obrázok k článku Toto si nenechajte ujsť: Vo žilinskej knižnici zažijete týždeň, na aký sa nezabúda
Zdroj: TASR

Krajská knižnica v Žilinesa už po 15-krát zapája do Týždňa slovenských knižníc na Slovensku. Aj tento ročník celonárodnej iniciatívy Slovenskej asociácie knižníc a Spolku slovenských knihovníkov a knižníc sa ponesie v duchu hesla Knižnice pre všetkých.

Zaujímavé podujatia

Knižnica pripravila na tento týždeň niekoľko zaujímavých podujatí. Ako zvyčajne, zameriame sa najmä na detského čitateľa, ktorému ponúkame zápisné na 365 dní bezplatne. Využiť ho môžu deti do 15 rokov, vrátane. V pondelok budú pre deti pripravené tvorivé dielne s názvom Rozprávkový deň v knižnici, ktorých sa môžu zúčastniť deti od 7 do 10 rokov medzi 13.00 a 15.00 h.

Nocovanie v knižnici

Vyvrcholením celého týždňa bude obľúbené nocovanie v knižnici pod názvom Noc s Andersenom, celoslovenské podujatie podporené Spolkom slovenských knihovníkov a knižníc. „Prihlásené deti vymenia svoju postieľku za nočné spanie na karimatke v knižnici, ktorému bude predchádzať večer plný hier, tvorivosti a zábavy a ktorému nebude chýbať ani internetové prepojenie s ďalšími „spáčmi“ v iných českých, slovenských a poľských knižniciach,“ uvádza Koordinátorka kultúrno-výchovnej činnosti Krajská knižnica v Žiline Katarína Kvašňovská.

Utorok bude patriť mladým

Utorok bude patriť mladým, ktorí by chceli študovať v zahraničí. Agentúra SAIA pripravila na 14.00 h informačný seminár, v ktorom ponúkne možnosti štúdia v exotických krajinách.

Deň otvorených dverí

Jedným zo zaujímavých podujatí je Deň otvorených dverí, počas ktorého sa bude môcť verejnosť zoznámiť so službami knižnice. „Brány knižnice sa preto v stredu 2. apríla otvoria výnimočne už o 8.00 hodine ráno pre tých, ktorí sa budú chcieť stať súčasťou úvodnej hodiny PC kurzu pre začiatočníkov, ktorý knižnica pravidelne organizuje. Po 11.00 h počas prevádzky knižnice môže každý záujemca získať informácie o knižnici a jej službách a nahliadnuť aj do jej zákulisia, do odborných oddelení knižnice, ktoré nie sú bežne verejnosti prístupné,“ informuje ďalej Kvašňovská.

V tento deň si na svoje prídu aj milovníci kníh. V spolupráci s vydavateľstvom Artis Omnis bude o 16.30 h beseda s autorkami Katarínou Tekeľovou a Kristínou Falťanovou, ktorých knihy vyšli v edícii Kvety vášne a sú určené – ako už z názvu vyplýva – najmä ženskému publiku.

Knižničná hliadka v uliciach

A aby toho nebolo málo, v uliciach Žiliny nebude chýbať „Knižničná hliadka“. Každý, kto bude v stredu pristihnutý pri čítaní v uliciach mesta, získa zápisné v knižnici na celý rok zadarmo. Mobilnou upútavkou na celoslovenské podujatie je aj trolejbus č. 4, ktorý na sebe už v týchto dňoch vozí logo Týždňa slovenských knižníc.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM