Rôzne

Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Žilinčana na sto honov :)

Informácie len pre zasvätených! Každé mesto má svoje špecifická, prípadne, je preňho niečo charakteristické. Žilina nie je v tomto výnimkou. Myslíte si, že ste Žilinčan od kosti?

Ilustračný obrázok k článku Toto nikto iný nepochopí: 5 vecí, vďaka ktorým rozoznáte Žilinčana na sto honov :)
Zdroj: TASR

Žilina tak, ako každé iné mesto má svoje špeciifiká, o ktorých vedia len tí ľudia, ktorí tu žijú x rokov. Ten, kto cez naše mesto len prechádza, prípadne tu bol len párkrát ako turista, nemá určite o týchto veciach ani páru. Zozbierali sme pre vás pár faktov…

Ak si teda dvaja ľudia zo Žiliny sadnú napríklad aj na kávu v inom meste, je vysoko pravdepodobné, že sa môžu baviť práve na týchto veciach, a nik iný im nebude rozumieť…

Maroš, veselo i vážne…

Na Maroša, neprehliadnuteľného predavača novín sú Žilinčania zvyknutí, „cezpoľní“ sa ale musia pripraviť. Jeho špecifický prejav môže niekoho doslova až vyľakať. Faktom však zostáva, že práve tento nezameniteľný muž v Žiline dotvára už niekoľko rokov kolorit nášho mesta, najmä na Národnej ulici a na Námestí Andreja Hlinku.

Jama na plavárni

Tak ako aj v iných mestách, i Žilina má svoje jamy. Jedna je ale „špeciálna.“ Tá pri plavárni. Pozostatok prípravy na plánovanú výstavbu, ktorá sa nikdy nezačala. Vonkajšie bazény žilinskej mestskej plavárne tak dodnes oddeľuje od jamy ohradené stavenisko.

Keď István víta doma

Keď Kolumbus uvidel Ameriku, objavil nový svetadiel. Keď Žilinčan uvidí Istvána, vie, že je doma. Pre návštevníka mesta môže byť 2,5 metrová socha na stĺpe verejného osvetlenia pri kruhovej križovatke Rondel rarita. Pre Žilinčana znamenie návratu domov, alebo tiež orientačným bodom.

Solinkárske strašidlo

O roky chátrajúcom objekte (pôvodne obchodnom centre) na Solinkách, alebo aj strašidelnom hrade sa už popísalo mnoho. Budova však bola nedávno konečne dostavaná a v jej priestoroch vznikol obchodný dom. Zo solinkárskeho strašidla, témy mnohých Žilinčanov, tak zostala už len spomienka.

Bratislavská ulica

Neškodne znejúci názov jednej z najdlhších žilinských ulíc je však pre mnohých ľudí z nášho mesta synonymom ghetta. „Zakliate budovy“ v tesnej blízkosti železničnej trate, kde žijú najmä neprispôsobiví občania netreba zvlášť predstavovať, rovnako tak „povestný“ neporiadok v ich okolí.

Vieme, že tento zoznam nie je kompletný, napadlo aj vám niečo, čo by stálo za zmienku? Napíšte nám na petrik@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM