Soňa Vanovčanová Kultúra

TOP 10 júnových podujatí v Žiline: Na čo sa môžeme tešiť?

Mesiac jún prináša nielen slnečné počasie, ale aj pestrú ponuku kultúry a zábavy. Žilinčania, je z čoho vyberať. Veď pozrite...

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 júnových podujatí v Žiline: Na čo sa môžeme tešiť?
Foto: Rastislav Búgel

Muzikál:

Bambuľka

Sobota, 9. júna, 10.00 hod. a 17.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Slávny seriál Bambuľkine dobrodružstvá dostane muzikálovú podobu! Na seriáli, ktorý sa nakrúcal v roku 1982, vyrástlo už niekoľko generácií detí. Autor námetu, scenára aj textov piesní Peter Guldan sa po narodení syna rozhodol napísať námet na seriál zameraný na výchovu detí v predškolskom veku. Hudbu k seriálu zložil český skladateľ Ján Kovář. Fenomén Bambuľka teraz dostane muzikálovú podobu. Réžie sa ujal Ján Ďurovčík, ktorý si hlavnú detskú hviezdu vyberá náročným konkurzom! Hlavnú rolu v pripravovanom predstavení dostane dievčatko, ktoré musí splniť niekoľko náročných požiadaviek a stať sa tak nástupkyňou známej televíznej Bambuľky v podaní herečky Moniky Haasovej.

Zľavy: bez nároku na zľavy. Zdarma – deti do 3 rokov vrátane, bez nároku na sedadlo (na kolenách rodiča).

Dni starej hudby – koncert:

Sławomir Zubrzycki

Nedeľa, 10. júna, 19.00 hod., Nová synagóga

Vystúpenie poľského skladateľa, klaviristu – a zároveň strojcu funkčnej verzie nástroja viola organista – je súčasťou Medzinárodného festivalu Dni starej hudby 2018, ktorý organizuje Hudobné centrum Bratislava.

Program:

Poľské hudobné pamiatky zo 16. storočia a poľskí, talianski, nemeckí a francúzski skladatelia 16. a 17. storočia: Adam Jarzęmbski – Giovanni Gabrieli – Luzzasco Luzzaschi – Carl Friedrich Abel – Mr de Saint-Colombe – Marin Marais

Forum instrumentorum je viacročný voľný cyklus koncertov v rámci festivalu Dni starej hudby, na ktorých sa návštevníci môžu oboznámiť so zabudnutými hudobnými nástrojmi, ich dnešnými podobami alebo objavnými rekonštrukciami. Po alpskom rohu v roku 2016 je tohto roku na programe hudobný nástroj, ktorý v rámci svojich početných technických vynálezov, v ich presných, zachovaných nákresoch zanechal pre budúce pokolenia Leonardo da Vinci: viola organista. Ide o nástroj, ktorý spája hru na sláčikovom a klávesovom nástroji, ovládateľný jedným hráčom. V priebehu neskorších storočí vzniklo podľa tohto nákresu niekoľko funkčných nástrojov, ktoré sa však nezachovali. Sławomir Zubrzycki, poľský skladateľ a klavirista vytvoril na základe Leonardovho nákresu svoju verziu tohto nástroja, s ktorým žne úspechy nielen v Európe, ale aj v zámorí.

Divadelné predstavenie:

Na koho to slovo padne

Pondelok, 11. júna, 19.00 hod.,Veľká scéna Domu odborov

Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Predstavenie, ktoré sa môže pýšiť cenou DOSKY ako Objav sezóny, vypáli jeden gag za druhým, až kým nepadneme od smiechu.

Inscenácia Na koho to slovo padne pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey. Neskôr si ju pod krídla vzalo Divadlo Astorka Korzo´90. Za dve desaťročia precestovala inscenácia svet a s úspechom ju uviedli v USA, Austrálii, Srbsku, Maďarsku či vo Francúzsku.

Koncert:

Hviezdny večer

Streda, 13. júna, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Veľkolepý koncert v spojení viacerých hudobných žánrov. Virtuózne klavírne skladby, muzikálové melódie, pop, latino, folkór.

Vystúpia: Richart Rikkon, Sisa Sklovská, Vlasta Mudríková, Viva La Vida.

Richard Rikkon je klavírnym virtuózom, ktorý dokáže tvoriť hudbu bez hraníc. V jeho podaní znejú nielen klasické skladby, ale aj skladby jazzové, funkové či popové. Práve vďaka tomu ho možno označiť za umelca mnohých žánrov. Richard Rikkon ukázal svoje umenie aj v speváckej súťaži SuperStar. V rámci nej priniesol množstvo originálnych klavírnych aranžmánov, ktorými sprevádzal mladé talenty. Richard Rikkon je klavírnym fenoménom súčasnosti.

Sisa Sklovská je česko-slovenská speváčka s jedinečnou schopnosťou striedať mnohé hudobné žánre. Je známa nielen ako sólistka Opery Slovenského národného divadla v Bratislave, ale predovšetkým ako muzikálová herečka a speváčka. Sisa sa však predstavila aj v úlohe porotkyne svetovej speváckej show X Factor.

Vlasta Mudríková je heligonkárka a speváčka, ktorá patrí medzi elitu slovenského folklóru. Patrí však aj medzi umelcov, ktorých prejav sa vyznačuje žánrovou pestrosťou. Keďže vyštudovala operu, svoje koncerty neraz ozvláštni aj operným spevom. Verejnosť ju pozná aj zo zábavno-hudobnej talkshow Petra Marcina Neskoro večer.

Cestovateľský festival:

Cestou necestou

Štvrtok, 14. júna, 18:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Letné vydanie festivalu Cestou necestou v Žiline. Tešiť sa môžete na posledné zvyšky divokej prírody afrického kontinentu – Namíbiu a Botswanu za volantom 4×4, historicky prvého Slováka, ktorý zdolal unikátny 4.000 km „Pacific Crest Trail“ z Mexika do Kanady, no zavítame aj do exotickej Panamy.

18.00 Michal Hertlík: Panama
Cestovateľská prezentácia o krajine mnohých tvárí. Množstvo prírodných krás, malebné miesta, nádych exotiky, nečakané dobrodružstvá, mix všetkých kultúr, indiánske kmene, panenská príroda a tropický dažďový prales. Určite vás nadchla aspoň jedna z týchto vecí, tak príďte na prednášku o tejto stredoamerickej perle a dozviete sa omnoho viac od cestovateľa a fotografa Michala Hertlíka, ktorý sprevádza aj pre CK Victory travel.

19.10 – 19.20 prestávka

19.20 Dávid Varga: Namíbia a Botswana 4×4
Posledné zákutia divokej prírody sa zo dňa na deň vytrácajú a nedotknutá panenská príroda je nám tak čoraz vzácnejšia. V juhozápadnej časti horúceho Afrického kontinentu ležia dve takmer zabudnuté krajiny – Namíbia a Botswana. Každá s odlišnou históriou, ale podobne unikátnou prírodou. Príďte a dozviete sa, ako sme tieto dve krajiny behom 3 týždňov precestovali autami 4×4, čo všetko sme videli a zažili. Ako sme v buši dostali defekt len chvíľu potom, čo nám cez cestu prebehli levy alebo ako sme stopovali púštne slony. Navyše pridáme aj veľa cestovateľských tipov a trikov, pokiaľ sa do týchto končín sami chystáte a premietneme si aj dve úplne čerstvé videá a zábery z vtáčej perspektívy zachytené dronom.

20.20 – 20.30 prestávka

20.30 Miloslav Daníšek: Pacific Crest Trail 2017
4.260km pešo z Mexika do Kanady, California – Oregon – Washington, 174 dní, okolo 5 mil. krokov, 4 páry topánok, –15 až +42 °C, aj zubná kefka je príliš tažká, piesok, ľad, oheň, komáre… bolesť, strach, eufória, depresia, radosť, osamelosť, slzy, smrť, brufen, rešpekt … „do you love your tent?“ „Hiker-box, trail-magic, trail-angels, trail family, st. mcdonald“… 1. Slovák v histórii, Pavel & Milo – Frýdek-Místek & Žilina…

Piknik:

Piknik v meste

Sobota, 16. júna, 10.00 – 21.00 hod., Budatínsky hrad

Jedlo, ktoré poteší, nápoje, ktoré osviežia, mlsky, ktoré inšpirujú. Relax, oddych, zábava, ale aj vzdelávanie v oblasti zdravého životného štýlu a ekológie. Program pre malých aj veľkých. To je Piknik v meste Žilina na Budatínskom hrade. Piknik v meste bude skvelou príležitosťou ako stráviť sobotu 16. júna 2018 s rodinou a priateľmi na krásnom majestátnom Budatínskom hrade v obklopení toho, čo žilinský región a Slovensko v oblasti gastronómie ponúka. Ambasádorkou podujatia je Andrea Šprochová. Tešiť sa môžete aj na koncert Tomáša Bezdedu s kapelou.

Koncert:

Peter Lipa & Band

Streda, 20. júna, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vytvoril osobitý vokálny prejav s dôrazom na text. Jeho hudba vychádza zo spojenia jazzu a blues. Využíva výhodu spevákov, ktorí okrem hudobného materiálu, teda tónov, harmónie a rytmu, môžu publikum osloviť aj textom. Ako prvý spevák na Slovensku uplatňuje v jazzovej hudbe slovenčinu. Vychádza z rytmických možností textu a prenáša ich do hudobného prejavu. V jeho repertoári nájdeme tradicionály, štandardy z oblasti swingu a moderného jazzu.

Tanečné predstavenie:

Fight Bright

Streda, 20. júna, 19.00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Milan Tomášik & Co.: Fight Bright

Premiéra medzinárodného tanečného predstavenia, ktoré vzniká v rámci rezidencie na Stanici.

Predstavenie Fight Bright hovorí o skutočnom vnímaní, spoznávaní, súcite a dialógu. Sila sa používa na poznanie a obranu, nikdy nie na útok. Riziko sa využíva na sebarealizáciu. Predstavenie vytvára mocnú silu, ktorá prináša ducha späť k zdroju jeho konfliktov. Prepojenie choreografie, scénografie a autorskej hudby ponúka sofistikovanú estetickú skúsenosť, ktorá presahuje hranice materiálnosti a osvetľuje oblasť energie, myšlienok a nápadov.

Folklór:

Roztancovaný Rozsutec

Sobota, 23. júna, 16.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Na júnovú sobotu pripravil FS Rozsutec originálny folklórny program. Bude zostavený z najúspešnejších choreografií domáceho súboru pochádzajúcich z dielne choreografa a vedúceho tohto telesa Štefana Muchu. Ako hosť programu sa predstaví FS Vagonár z Popradu, a to so svojím profilovým programom „Stretnutia“ zo 45. výročia vzniku súboru. Spoznajte prostredníctvom interpretov súboru Rozsutec a Vagonár krásu slovenského tanečného folklóru a objavte jedinečnosť slovenských folklórnych regiónov.

Koncert:

One day jazz festival

Pondelok, 25. júna, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Chris “Daddy” Dave – svetoznámy, 44 ročný, výnimočný bubeník z Houstonu prináša do Žiliny svoj najhorúcejší projekt tohto roku – Chris “Daddy” Dave and the Drumhedz. Nesmierne talentovaný hudobník, ktorého si od roku 1993 práve pre jeho unikátnosť žiadajú do svojich projektov svetové hudobnícke mená a zoskúpenia ako Adele, Maxwell, D'Angelo, Beyoncé , Kenny Garrett, Pat Metheny, Sonny Rollins, the Robert Glasper Trio/Experiment, TLC, Toni Braxton, Kevin Mahogany, Kim Burrell, Jill Scott, A Tribe Called Quest, Mint Condition (Janet Jackson World Tour), Michelle Williams, Dianne Reeves, Sa Ra, Geri Allen, Yolanda Adams, ale aj mnohými ďalšími. A samozrejme, že nebude chýbať ani Martin Valihora so svojim jazzovým zoskupením.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okoli

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM