Jaroslav Dodok Rôzne

TOP 10 dovolenkových destinácií na rok 2013

Polovicu leta máme už za sebou a mnohí z nás určite ešte nestihli vysnívanú dovolenku. Pripravili sme si pre vás preto cestu okolo sveta, na ktorej vám predstavíme tie najúžasnejšie dovolenkové destinácie. Zatiaľ prezradíme len toľko, že na nebo cestovného ruchu vychádzajú úplne nové hviezdy.

Ilustračný obrázok k článku TOP 10 dovolenkových destinácií na rok 2013
Foto: Jaroslav Dodok

10. Madagaskar Pre návštevníkov je ten najlepší čas vydať sa na cestu práve teraz, teda skôr ako sa krajina dostane do hľadáčika cestových agentúr. Pripravte sa na to, že vás Madagaskar uchváti: zvieratá i príroda sú v ňom ako z iného sveta. Tých, ktorí hľadajú nezvyčajné miesta, Madagaskar nemôže sklamať.

9. Dominikánska republika V prvom štvrťroku 2012 zaznamenala Dominikánska republika 8,4% nárast turizmu. Do osmičky tunajších medzinárodných letísk lieta viac leteckých spoločností a krajina sa dostáva aj medzi hlavné zastávky výletných lodí. Do krajiny slnka, piesku a surfingu uteká viac ľudí ako do ktorejkoľvek inej karibskej krajiny.

8. Turecko Preskúmajte staré historické mestá Mardin a Midyat, pochutnajte si na skvelom jedle v meste Gaziantep a pozrite si ruiny Göbekli Tepe v blízkosti Sanliurfy, ktoré boli odokryté len nedávno. Zažite tureckú časť nedávno otvorenej Abrahámovej cesty, kde sa môžete ubytovať v jednoduchých kurdských

7. Island Ktoréhokoľvek turistu sa na Islande opýtate, každý vám odpovie, že sa do malej ostrovnej krajiny bezpodmienečne zamiloval. Či už pre jej ohromujúcu scenériu, taniere s lahodnou jahňacinou a rybami alebo úprimnú pohostinnosť miestnych.

6. Šalamúnove ostrovy Zabudnite na to, akým bolo cestovanie po Pacifiku kedysi. Zabudnite na masový trh či luxusné úkryty a myslite na ekorezorty, domácke pobyty na vidieku a jedny z najlepších podmienok na potápanie na svete. V minulosti turistov odrádzalo obmedzené množstvo letov, náročná medzinárodná preprava, nedostatočná infraštruktúra, občianska vojna a niektoré obzvlášť exotické druhy malárie. Dnes je cestovanie omnoho jednoduchšie, vojna je v nedohľadne a v poslednej dobe už ani tie komáre nie sú až také hrozivé.

5. Slovensko naše zvýhodnené lyžiarske balíčky a víkendové pobyty, ktoré využívajú turisti na rozlúčku so slobodou, patria na internetovom prehliadači Google medzi tie najvyhľadávanejšie. Pracovníci v cestovnom ruchu sa však horlivo snažia zahraničným turistom ukázať, že Slovensko nie je len o lacných zjazdovkách a opíjačkách. Príval návštevníkov môže teda v roku 2013 očakávať aj naša domovina.

4. Ekvádor V roku 2013 sa ekvádorská železničná sieť radikálne zmení. Pribudnú nové spojenia medzi stále kozmopolitnejším mestom Quito a pobrežným prístavom Guayaquil. Trate budú spájať aj slávnu ekvádorskú sopku Cotopaxi, ktorá siaha do výšky 5900m a Nariz del Diablo (Diablov nos), čím vznikne najstrmší (a najadrenalínovejší) železničný úsek v západnom svete.

3. Južná Kórea Bez veľkého rozruchu, v tichosti, sa z Južnej Kórey stala destinácia s možnosťami rekreácie na čerstvom vzduchu, ktorá má nevyužitý potenciál v golfe, turistike a rybárčení. Aj keď nie je celkom neprebádaná, za jej hranicami o nej vie len málokto.

2. Čierna Hora Príroda bola v Čiernej Hore štedrá a kreatívna. Veď vytvorila také ikonické lákadlá, akými je kúzelná Kotorská zátoka a rušné pláže pozdĺž Riviéry. Pred cestou si okrem plaviek rozhodne zabaľte aj turistické topánky. Krásy Čiernej Hory nie sú totiž o nič menšie ani v divočine a skalnatých oblastiach.

1. Srí Lanka V roku 2004 ju na Druhý sviatok vianočný tragicky zasiahla vlna tsunami a v rokoch 1983 až 2009 zničila občianska vojna. Mnohé časti krajiny ostali neprístupné aj pre tých najnebojácnejším cestovateľov. No zúrivý konflikt už skončil, do turizmu prúdia nové investície a počet návštevníkov ustavične narastá. Vďaka prijateľným cenám a lacným letom z Bangkoku sa zo Srí Lanky stáva jedna z najlacnejších destinácií.

Ak ste sa ešte stále nerozhodli kam na dovolenku v roku 2013, určite vás presvedčí naša fotogaléria a tie najkrajšie zábery z dovolenkových destinácií.

Viac prehľadov a rebríčkov zaujímavostí nájdete na: www.topazin.sk

student24/topa­zin.sk foto: topazin.sk

TOP 10 dovolenkových destinácií na rok 2013
4
Galéria
TOP 10 dovolenkových destinácií na rok 2013
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM