Michal Demjanovič Rôzne

Tomáš Bezdeda: Na hudbe ma baví kreativita, keď vytváram niečo nové, FOTO

Známy Žilinčan Tomáš Bezdeda (30) rozvíril vody na hudobnej scéne s novým singlom, ktorý naspieval v angličtine. Čo všetko spevák prezradil v rozhovore?

Ilustračný obrázok k článku Tomáš Bezdeda: Na hudbe ma baví kreativita, keď vytváram niečo nové, FOTO
Zdroj: Archív Tomáša Bezdedu

Začiatky kariéry Tomáša Bezdedu siahajú do roku 2004, keď ho spolužiak zo strednej školy prihlásil do prvej série súťaže speváckych talentov Slovensko hľadá Superstar. Charizmatickým vystupovaním si získal sympatie divákov a nakoniec sa umiestnil na treťom mieste ako najúspešnejší mužský interpret.

Odvtedy vydal tri štúdiové albumy – Obyčajné slová (2005), Ostrov (2006) a Bronzový (2013). Momentálne žije v rodnej Žiline. V rozhovore prezradil, kde našiel inšpiráciu pre jeho najnovší hit „Let me know“, čo plánuje do budúcnosti, a aj to, aký je podľa neho rozdiel medzi úspešnými kapelami a tými, ktoré sú menej úspešné.

Si jedným zo spevákov, ktorých zrodila Superstar. S odstupom času to považuješ za plus alebo mínus?

Vnímam to pozitívne a vôbec sa za to nehanbím. Práve naopak, odporúčam to. Vnímam to kladne, hlavne z toho hľadiska, že som mohol ukázať svoj talent a to, že mám rad spievanie a viem spievať. Je to zároveň reklama, kde sa človek môže predstaviť a povedať ľuďom: Pozrite, tu som. Potom je ale ťažké nájsť si svoju cestu, aký štýl chcem robiť a čo sa mi páči. To potom dávať do svojich skladieb a tie skladby prezentovať v rádiách. A tak to dostať medzi ľudí. Potom je na ľuďoch, či to príjmu, alebo nie.

To je tá ťažšia cesta – vytvárať niečo nové, byť kreatívny. Nie hrať prevzaté veci, tak ako to bolo v Superstar. Tam človek môže ukázať svoju tvár, môže vyjsť z garáže von a prezentovať sa. Keď to ľudia príjmu a človek sa tým môže živiť, tak je to už len veľké plus.

Zdroj: Archív Tomáša Bezdedu

Po Superstar si vydal dva albumy Obyčajné slová (2005) a Ostrov (2006), potom prišla dlhšia pauza a tretí album prišiel až v roku 2013. Čo bolo dôvodom pauzy?

Tým dôvodom bolo moje štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave. V roku 2012 som získal titul inžinier v študijnom odbore Manažment a ekonomické znalectvo.

V Superstar, dvakrát v autorskej súťaži Eurosong, dokonca aj v Let´s dance si vždy skončil na 3. mieste. Ako to hodnotíš?

Je to veľmi zaujímavé. Tá trojka mi asi nejako prischla a stáva sa asi mojím šťastným číslom. Tretie miesto nie je zlé, vždy lepšie ako štvrté a niekedy dokonca lepšie ako druhé, lebo keď vo finále skončíš druhý, tak ťa to viac štve, ako keď medzi tretím a štvrtým vyhráš bronzovú medailu.

Eurosong bol fajn v tom, že som si vybudoval takú menšiu fanúšikovskú základňu po Európe. Bola to dobrá škola a bol to rozdiel oproti Superstar, kedže tam som si musel tú pesničku zložiť sám a nemohla byť staršia ako pár mesiacov.

Akú rolu v tvojom živote má Boris Lettrich, frontman skupiny Aya, ktorý ti pomohol najmä na začiatku tvojej kariéry?

Boris má veľkú zásluhu v tom, že som mohol hrávať v kapele Aya. V podstate mi zložil prvý album, pre ktorý napísal všetky skladby. Aya sa stala mojou materskou kapelou, s ktorou som absolvoval prvé koncerty a dali mi základ do môjho ďalšieho fungovania. Boris je taký môj hudobný otec.

Doteraz spolu hráme, hrá v kapele na base a spieva vokály. Musím povedať, že aj napriek tomu, že nepatrí k môjmu ročníku, ale skôr k ročníku môjho otca, je veľmi kreatívny a veľmi si spolu rozumieme. Myslím, že keby urobil sólový album, veľa ľudí by bolo prekvapených, aký má prehľad v muzike a ako moderne by to znelo.

Zdroj: YouTube.com

Nedávno si vydal nový singel „Let me know, ktorého text je celý v anglickom jazyku. Prečo si sa rozhodol naspievať ho v angličtine?

Milujem slovenčinu a páči sa mi angličtina. Cestoval som po USA, bol som aj v Londýne a veľmi ma lákalo zložiť anglickú pieseň. Tam ma to nadchlo a povzbudilo, aby som tú pieseň napísal.

Kde si našiel inšpiráciu pre túto pieseň?

Je to pesnička o láske, ktorá mi nevyšla. Vychádza z mojej konkrétnej skúsenosti. Preto sa aj volá Let me know – daj mi vedieť, čo vlastne chceš.

Je to taký odkaz tej žene. Bolo to celkom vtipné, keď som jej dal CD napálené s tou skladbou a odkazom, že „ďakujem za inšpiráciu“. Ona to prijala a povedala, že by chcela hrať v klipe a podiel na tantiemoch. To som skoro odpadol (smiech).

Kedy sa ti tvorí najlepšie?

Mne sa tvorí najlepšie, keď mám nejakú krízu, alebo keď som zamilovaný. Vtedy píšem skladby, ktoré by som za normálnych okolností asi nenapísal.

Zdroj: TASR

Uživí ťa hudba? Alebo sa venuješ aj niečomu inému?

Momentálne áno, aj keď to nie je ľahké, keďže nie sme taký veľký trh ako je USA alebo Veľká Británia, kde si každý žáner nájde svoje uplatnenie. Naozaj sa snažím robiť muziku a s kapelou hráme na rôznych akciách. Kde a kedy sa môžete dozvedieť na mojej stránke. Muzikou sa stále dá živiť na Slovensku, som optimista.

V čom je podľa teba rozdiel medzi úspešnými kapelami, a tými menej úspešnými?

V tejto súvislosti som rozmýšľal nad tým, že niekedy nieje dobré plakať a búchať si hlavu, že mňa nehrajú. Teraz vydal nový singel a niektoré rádia to začali hrať, čo ma veľmi teší. Ešte to možno nie je v plných rotáciách, ale aj to je obrovský postup v mojej kariére.

To, že som prišiel znova s niečím, čo ľudia možno nečakali, nečakali takúto skladbu a asi ani to, že budem mať skladbu v angličtine. Takže to hodnotím, ako veľký posun a chcem ísť ďalej a verím, že raz moje skladby budú naozaj tešiť ľudí a budú im spríjemňovať deň.

Miláčik ženských sŕdc: Spevák Tomáš Bezdeda
24
Galéria
Zdroj: Archív Tomáša Bezdedu

Kto sú tvoji fanúšikovia? Akí sú to ľudia?

Môžem povedať, že sú to aj tínedžeri, sú to aj ľudia v mojou veku a sú to aj starší ľudia. Mám pocit, že zasahujem celé spektrum. Niekto vraví, že si musíš vopred definovať, komu ideš spievať. S tým ja ale celkom nesúhlasím. V prvom rade musíš mať pesničky, ktoré sa páčia ľuďom a je jedno komu ich budeš spievať.

Máš nejakú negatívnu skúsenosť s fanúšikmi?

Stane sa mi, že na mňa pokrikujú. Smejú sa mi z mena „Bezdeda nemá na deda“. Ale to sú také žiarlivostné prejavy chlapcov, ktorí si myslia, že sú alfa samci a chcú sa ukázať v skupine a pred babami. Ja to ale beriem jedným uchom dnu a druhým von. Najintenzívnejšie to bolo po Superstar. V poslednej dobe sa mi to stáva čoraz menej.

Ako si spomínal, skončil si Ekonomickú univerzitu. Plánuješ v budúcnosti vymeniť gitaru za nejakú pozíciu vo firme?

Dostal som aj ponuku učiť na vysokej škole a spraviť si doktorát. Zatiaľ sa na to necítim. Rozmýšľal som nad tým, že by som rozbehol niečo popri speve. Či už vlastnú firmu, alebo ísť do nejakej spoločnosti robiť manažéra, prípadne marketing, niečo kreatívne. To by ma možno aj bavilo, ale zatiaľ sa chcem naplno venovať hudbe. Myslím si, že keď už odídem od hudby, tak sa k nej nevrátim.

Čo ťa v hudbe najviac baví a napĺňa?

Najviac ma na muzike baví vymýšľať nové melódie a nové skladby. U mňa to vyzerá asi tak, že si sadnem a prichádza to akosi spontánne, vtedy keď to najmenej čakám. Takže baví ma tá kreativita, keď vytváram niečo nové.

Zdroj: YouTube.com

Akú hudbu počúvaš?

Vyrastal som na Pink Floyd, Queene a Michaelovi Jacksonovi. Momentálne počúvam aj Coldplay, Eda Sheraana, Jamesa Baya a zo žien sa mi najviac páči hudba od Alice Keys. Z nových skladieb ma momentálne najviac oslovila skladba od Rihanny a Paula McCartneyho s názvom „FourFiveSeconds“.

Čo plánuješ do budúcnosti?

Deti! (smiech). Momentálne nemám frajerku. Možno som doteraz na to nemal veľmi čas. Myslím si ale, že už prišiel čas sa po nejakej poobzerať. Čo sa týka hudby, plánujem do konca roka vydať novú skladbu, ktorá bude tiež v angličtine. Ak budem stíhať, tak by som spravil aj nejaký vianočný song. Tiež rozmýšľam nad novou EP platňou (skrátená forma) a to z toho dôvodu, že v dnešnej modernej dobe už vydávať CD nie je veľmi efektívne.

Si ešte v kontakte s niekým zo Superstar?

Som, najmä s Robom Miklom a Mirom Jarošom. Sem-tam sa stretnem s Adelou Banášovou, keďže sme kamaráti. Na facebooku sledujem dianie Katky Koščovej.

Na facebooku máš fotky, na ktorých si s tigrom. Máš alebo staráš sa o nejakého?

Ja konkrétne nemám. Chodím za nimi mesiac a pol. Dostal som sa k tomu tak, že som bol na ranči pri Žiline krstiť tri malé tigríčatá, ktoré sa tam narodili. Zamiloval som si to a odvtedy tam chodím každý deň. Snažím sa im dávať veľa lásky, chodíme na prechádzku. Dávam im veľa lásky, vody a hlavne mäsa.

Čo bol dôvod, pre ktorý si sa rozhodol ostať bývať v Žiline?

V Žiline mám svoju skúšobňu a kapelu. Tiež tu mám svoju rodinu a priateľov, tak to bolo pre mňa prirodzené tu zostať. Aj keď som typ, ktorý dlho neobsedí na jednom mieste. Preto nevylučujem, že v budúcnosti by som sa presťahoval niekam inam.

Viac Tomášových fotiek si môžte pozrieť v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

S kapelou prešiel západnú Európu: Už ôsmy rok hráva pre Žilinčanov na ulici

Žilinský barman Mišo (32) má zlaté ruky: Maľuje, dokonca krásne vyrezáva! FOTO

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM