Eliška Šándorová Futbal

Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?

Francúzsko, Brazília, Poľsko. Tieto tri krajiny budú v najbližších mesiacoch masovo navštevované aj Slovákmi. Ako sa dotkne zvýšená bezpečnosť športových fanúšikov či bežných turistov? Francúzskym policajtom budú asistovať aj naši.

Ilustračný obrázok k článku Tisíce Slovákov sa chystajú na futbalový šampionát. Čo ich čaká vo Francúzsku?
Zdroj: TASR

V súvislosti teroristickými útokmi z novembra 2015 zvýšilo Francúzsko bezpečnostné opatrenia najmä na letiskách, vlakových staniciach a miestach so zvýšeným počtom turistov.

Krajina galského kohúta vyhlásila výnimočný stav až do konca júla. Dôvodom sú blížiace sa Majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré budú od 10. júna a potrvajú mesiac.

Uzavretý Schengen

A práve štadióny budú nielen pod prísnym dohľadom bezpečnostných orgánov, ale aj potenciálnym terčom teroristov. Slovensko do Francúzska posiela osem slovenských policajtov. Či už pôjdete priamo na šampionát do Paríža alebo do iných miest, pripravte sa na zmeny.

“Francúzsko obnovilo vnútorné Schengenské hranice počas šampionátu tzn. že každý, kto bude do krajiny cestovať, musí prejsť kontrolou tak, ako pred zavedením Schengenu“ vyjadril sa koordinátor styku s fanúšikmi Slovenského futbalového zväzu Marek Majerčák.

Ako dodal, šampionát EURO 2016 je síce oslava futbalu, avšak fanúšik musí používať zdravý rozum a rešpektovať bezpečnostné predpisy. Zápasy sa odohrajú v desiatich francúzskych mestách, ktoré vytvoria pre fanúšikov fun-zóny s kapacitou od sedemtisíc až po 120-tisíc ľudí. Pre porovnanie, kapacita bratislavského štadióna na Pasienkoch je necelých 12-tisíc.

Fan Embassy

Ministerstvo zahraničných vecí má informáciu, že na Majstrovstvá Európy vo futbale vo Francúzsku sa chystá vycestovať desaťtisíc fanúšikov nielen zo Slovenska, ale aj Slováci – fanúšikovia žijúci vo Veľkej Británii, Írsku a iných krajinách EÚ.

Aj na žiadosť Francúzov posiela slovenské ministerstvo vnútra dvoch policajtov priamo do medzinárodného centra pri Paríži, ďalší dvaja budú hliadkovať v prítomnosti francúzskej polície v mestách, kde odohrá zápasy slovenská reprezentácia – v Bordeaux, Lille a Saint Etienne.

Tam bude počas zápasov prítomný aj zástupca slovenského veľvyslanectva, ktorý v tzv. Fan Embassy zabezpečí nevyhnutnú konzulárnu pomoc. Ministerstvo odporúča všetkým fanúšikom, aby si uložili tieto telefónny čísla.

Ministerstvo sa pripravilo aj na poskytovanie konzulárnej pomoci našim občanom v Brazílii, kde budú Letné olympijské hry v Rio de Janeiro od 5. do 21. augusta. Mnohí Slováci mieria v júli aj do susedného Poľska. Zastupiteľské úrady vo Varšave a Krakove budú asistovať počas Svetových dní katolíckej mládeže. Zúčastniť sa ho má až 2,5 milióna osôb!

Pomoc konzulátu

Slováci sa na zastupiteľské úrady obracajú najmä kvôli dokladom. Minulý asistovali pracovníci ambasády v 336 prípadoch zranení a hospitalizácií občanov SR, v 770 prípadoch poskytovali súčinnosť v súvislosti s úmrtím v zahraničí, vystavili 5 324 náhradných cestovných dokladov, prijali 14 430 žiadostí o cestovné pasy a zabezpečili doručenie 6 604 nálezov stratených dokladov a vecí Slovákov v zahraničí.

Ministerstvo zdôrazňuje, že hoci ide o návštevu európskej krajiny, netreba zabúdať na komerčné cestovné poistenie. Vzhľadom na bezpečnostné riziká, ktoré sa môžu meniť doslova z hodiny na hodinu, je potrebné myslieť na vyplnenie formulára. O prípadnom nebezpečenstve budete prostredníctvom esemesky okamžite informovaný.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Briti sa boja brutálnych slovenských futbalových fanúšikov

Ilustračné foto, TASR

Futbal - fanusikova
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM