Monika Földešiová Kultúra

Tip na knihu: Svedok popisuje, ako plakal nad telom Bin Ládina

Už sú to takmer dva roky, čo supertajné komando americkej námornej pechoty zabilo najhľadanejšieho teroristu na svete Usámu bin Ládina. Jeden z vojakov napísal román Neľahký deň, v ktorom popisuje tvrdý výcvik, akciu v Pakistane aj návrat s mŕtvolou teroristu.

Ilustračný obrázok k článku Tip na knihu: Svedok popisuje, ako plakal nad telom Bin Ládina
Zdroj: Dnes24.sk

Kniha spôsobila v USA veľký rozruch a postavila do pozoru Washington i Pentagon. Teraz vychádza Neľahký deň aj v slovenčine.

„Mužova tvár bola znetvorená minimálne jedným zásahom a pokrytá krvou. Diera v čele mu zničila pravú stranu lebky. Hruď mal roztrhnutú na miestach, kde do tela prenikli guľky. Ležal v rozrastajúcej sa kaluži krvi. Keď som sa sklonil, aby som sa pozrel zblízka, pridal sa ku mne Tom. „Myslím, že je to náš chlapec,“ povedal Tom. Vystríhal sa povedať do vysielačky, že je to bin Ládin, lebo hovor by okamžite letel do Washingtonu. Vedeli sme, že prezident Obama počúva, a nechceli sme sa mýliť. Prešiel som si v duchu kontrolný zoznam. Bol vysoký. Odhadom približne 190 centimetrov. Súhlasí. Bol jediným dospelým na treťom podlaží. Súhlasí. Dvaja kuriéri boli presne tam, kde podľa CIA mali byť. Súhlasí.“

Keď vojak Mark Owen videl po piatich rokoch hľadania a falošných akcií ležať mŕtveho bin Ládina na zemi, plakal. Podarila sa jedna zo životných akcií špeciálnych jednotiek, ktorá sa však mohla skončiť fiaskom. Jeden z vrtuľníkov totiž krátko pred pristátím havaroval a vojaci boli blízko smrti. Navyše nemali stopercentnú istotu, že Ládin je skutočne na mieste, kde idú zaútočiť.

Neľahký deň je veľmi napínavé a objavné čítanie, tvrdí prestížny New York Times. Do vydania tejto knihy si málokto dokázal predstaviť, ako sa také akcie odohrávajú. Mark Owen popisuje podrobne výber i výcvik elitnej jednotky ozbrojených síl; priebeh niektorých doteraz nezverejnených misií v Iraku a v Afganistane a predovšetkým zabitie teroristu č.1 Usámu bin Ládina. Prečítajte si ďalší úryvok z novinky Neľahký deň na Bux.sk.

Neľahký deň na bux.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM