Eliška Šándorová Rôzne

Tichý nepriateľ v ústach: Parodontitída trápi každého tretieho človeka

Väčšina z nás zvykne príznaky tohto nebezpečného ochorenia podceňovať. Zdravý a dokonalý úsmev je otázka dôkladnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Tichý nepriateľ v ústach: Parodontitída trápi každého tretieho človeka
Zdroj: TASR

Dlhodobé krvácanie ďasien a v najhoršom prípade aj vypadávajúce zuby vám razom znížia sebavedomie. Vyhovárať sa, že dentálna hygiena a zákroky u stomatológov sú drahé, v tomto prípade neobstojí.

Parodontitíde sa dá zabrániť minimálne tým, že budete pravidelne chodiť na preventívne prehliadky. Dôležité je chorobu liečiť a stabilizovať.

Krvácanie ďasien

Gingivitída je zápalové ochorenie ďasien. Najčastejšie sa vyskytuje chronickej forme. Príznakom je krvácanie ďasien pri umývaní zubov. Zásadný rozdiel medzi gingivitídou a parodontitídou je, že pri parodontitíde dochádza k deštrukcii, strate závesného aparátu – vlákien a kosti, a táto strata sa už nedá vrátiť do pôvodného stavu, len zastaviť.

Čítajte aj: Nosíte zubný strojček? Nestačí mať zuby biele a rovné, musia byť aj zdravé

Po zubnom kaze je parodontitída druhou najčastejšou príčinou straty zuba. "Ochorenie ďasna, závesného aparátu a okolitej kosti spôsobuje najmä nedostatočná ústna hygiena a podceňovanie príznakov. Ohrození sú aj ľudia, ktorí majú parodontitídu v rodine ako aj ľudia užívajúci antidepresíva alebo trpiaci cukrovkou či fajčiari,“ približuje ochorenie Libor Michna z bratislavskej stomatologickej kliniky ArtDentistic.

Tichý nepriateľ

Počiatky parodontitídy človek necíti, začínajúce ochorenie nebolí. Prvotnými príznakmi sú však krvácajúce ďasná, citlivosť, zapáchajúci dych, opuch ďasien a kývanie sa zubov. Ignorovanie signálov parodontitídy môže viesť až k strate zubov.

"Primárnou príčinou ochorenia je nedostatočná dentálna hygiena, ktorá predstavuje živnú pôdu pre nebezpečné baktérie žijúce v povlaku na povrchu zuba. Lepkavý biofilm zložený zo spomínaných baktérií, slín a zvyškov potravy následne napáda ďasná a spôsobuje nebezpečný zápal,“ hovorí Michna.

Zdroj: TASR

Nebezpečná hanblivosť

Ľudia trpiaci parodontitídou považujú svoje ochorenie za estetický problém. "Dôležité je prekonať predsudky a jednoznačne vyhľadať pomoc fundovaného špecialistu. Ten vie parodontitídu stabilizovať do takej miery, že sa pacient môže vyhnúť extrakcii zuba,“ apeluje odborník.

Celosvetový problém

Na tabuizovanie ochorenia v dnešnom svete nie je priestor. Podľa renomovaného stomatológa parodontitídou trpí 30 až 40% svetovej populácie, Slovensko v počte pacientov nie je výnimkou. Navyše, s ochorením sa stretávajú aj jedinci, ktorých zuby sú veľmi blízko pri sebe, prípadne sú krivé alebo majú nevyhovujúce protetické mostíky.

Čítajte aj: Miazga zo smreku nám osviežuje dych takmer 170 rokov! Aká je minulosť žuvačky?

Je dôležité uvedomiť si, že ochorenie je možné liečiť a prinavrátiť pacientom stratené sebavedomie a radosť zo života. "Primárne je však dôležité a nevyhnutné parodontitídu zastabilizovať, dodržiavať stopercentnú ústnu hygienu a riadiť sa radami svojho stomatológa – špecialistu. Až potom je možné chýbajúci zub nahradiť napríklad dentálnym implantátom“ dodáva na záver špecialista na liečbu parodontitídy Libor Michna.

Ilustračné foto, TASR

Parodontitída
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM