Peter Klimant Správy

Terchová zažije aj tento rok živú krížovú cestu: Organizátori očakávajú vysokú účasť veriacich

Veľkonočné sviatky sú v Terchovej aj tento rok spojené s autentickými výjavmi z kresťanskej mytológie. Už druhý ročník živej krížovej cesty prezentuje silne emotívne a živé zobrazenie poslednej cesty Ježiša Krista v podaní Terchovského národného divadla a farníkov z Terchovej.

Ilustračný obrázok k článku Terchová zažije aj tento rok živú krížovú cestu: Organizátori očakávajú vysokú účasť veriacich
Zdroj: TASR

Krížová cesta začína dnes o 14.30 h pred rímsko-katolíckym kostolom sv. Cyrila a Metoda, organizátori očakávajú príchod až 2000 ľudí. „Krížová cesta má 14 zastavení, ktoré idú od kostola, cez starú časť Terchovej až pod sochu Jánošíka, kde budú na popud ľudí ukrižovaní dvaja zločinci a Ježiš. Všetci, ktorí prídu, prejdú tú cestu spoločne s účinkujúcimi,“ povedal scenárista a režisér Vladimír Švec. Príprava krížovej cesty trvala podľa neho približne pol roka.

Vymyslieť scenár a zrežírovať krížovú cestu bolo podľa neho veľmi náročné. „Ja sám som si prešiel svoju krížovú cestu, mal som zdravotné problémy, nevedel som, či sa vrátim z nemocnice, a to ma inšpirovalo, aby sme ju urobili. Štyri roky dozrieval ten správny čas, štyri roky sa dávali dokopy vhodní ľudia. Nový pán farár v Terchovej bol z toho nadšený, scenár nám požehnal biskup a začali sme s prípravami,“ opísal. Veľmi veľa času si vyžiadalo študovanie vtedajších pomerov. „Pol roka sme hľadali, ako vyzerali kopije, meče, aby bolo všetko autentické. Meče mi odlievali v Novom Jičíne a keď som povedal, na čo ich chcem, cena išla o 30 percent dole,“ dodal.

Neopakovateľná atmosféra Živej krížovej cesty v čase veľkonočných sviatkov umocňuje vo veriacich duchovné prežívanie, prináša im nový pohľad na udalosti Veľkej noci. Do Terchovej sa vybrali aj ľudia, ktorí nie sú veriaci. „Boli sme tu aj minule, je to veľmi realistické podanie a nenecháme si to ujsť ani dnes. Táto hraná forma krížovej cesty môže byť pre niekoho netradičnou modlitbou, pre iných napríklad aj silný kultúrny zážitok,“ poznamenal Jozef, ktorý prišiel do Terchovej spoločne s rodinou z neďalekej Žiliny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM