Jozef Legéň Správy

Tragédia v Nanga Parbat: Telá našich horolezcov privezie pakistanské lietadlo

Dvoch slovenských horolezcov Petra Šperku a Antona Dobeša, ktorí zahynuli pri sobotňajšom teroristického útoku v Pakistane, napokon privezie do vlasti lietadlo, ktoré poskytne pakistanská vláda.

Ilustračný obrázok k článku Tragédia v Nanga Parbat: Telá našich horolezcov privezie pakistanské lietadlo
Zdroj: TASR

Presný čas príletu nie je stanovený

S najväčšou pravdepodobnosťou to bude v piatok alebo v sobotu, pričom lietadlo dopraví do domovských štátov aj troch ukrajinských a jedného litovského horolezca, ktorí sú tiež medzi obeťami.

„Presný čas príletu lietadla zatiaľ nie je stanovený,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel.

Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák v stredu avizovali, že aj naša letka ministerstva vnútra je pripravená vzlietnuť s vládnym špeciálom, ak by to napokon bolo potrebné.

Prepadli ich v sobotu večer

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore.Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú.

Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM