Martin Sýkora Rôzne Správy

Tatranský les bude hustejší: Začína sa so zalesňovaním kalamitných miest

Postupne ako sa bude roztápať sneh a rozmŕzať pôda Tatranského národného parku, začnú Štátne lesy TANAP-u so zalesňovaním kalamitných plôch na území.

Ilustračný obrázok k článku Tatranský les bude hustejší: Začína sa so zalesňovaním kalamitných miest

Denne do 50 tisíc sadeníc!

V lesnej škôlke na Rakúskych lúkach deň čo deň vyberú zo zeme od 30 až do 50 tisíc sadeníc. Odtiaľ ich prevážajú do snehových jám v jednotlivých ochranných obvodoch.

„Sú to v podstate prírodné chladničky, ktoré slúžia na predĺženie vegetačného pokoja sadeníc,“ vysvetlil Peter Petrášek, vedúci SGD Rakúske lúky.

V jedenástich ochranných obvodoch Štátnych lesov TANAP-u je ich dokopy 38. Prevažne ide o zrubové stavby, zapustené do zeme, s rozmermi približne 3×4 metre, výnimkou je SGD Rakúske lúky, kde snehové jamy dosahujú rozmery zhruba 3×40 metrov. Nemajú okná, sú zaizolované zo všetkých strán, vrátane dverí, aby z nich neunikalo teplo.

Vo vnútri sa nachádza vrstva snehu, vystlaná spravidla pilinami, ktoré na jednej strane odizolujú chlad a na druhej držia vlhkosť. Dôležité je, aby boli vybudované na miestach, ktoré okolité prostredie udržiava v chlade čo najdlhšie a sneh sa v nich odtápa iba pozvoľna, teda spravidla v dolinkách mimo dosahu priameho slnečného žiarenia.

Skoro 200 hektárov kalamitných plôch

V snehových jamách sadenice ostanú až dovtedy, kým sa neroztopí sneh a nerozmrzne pôda aj vo vyšších polohách Tatranského národného parku, teda tam, kde ich plánujú vysádzať.

Tento rok plánujú Štátne lesy TANAP-u obnoviť v nimi spravovanom území 196 hektárov kalamitných plôch.

Celkovo teda od Oravy až po Pieniny vysadia 433-tisíc sadeníc. V drevinovom zložení bude prevládať smrek a smrekovec, zastúpenie však budú mať aj jedľa a borovica, z listnatých buk, javor, jaseň, jelša a brest.

Zdroj: ŠL TANAPu
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM