Šport

Talentovaný Žilinčan v elitnom klube cyklistov: Michael Kolář bude kolegom Contadora či Kreuzigera

Za dánske zoskupenie WorldTour Saxo Bank bude jazdiť žilinský rodák Michael Kolář, ktorý bol doteraz členom Dukly Trenčín Trek. Popri bratoch Saganovcov tak budeme mať ďalšie želiezko v ohni na elitných svetových pretekoch v cyklistike.

Ilustračný obrázok k článku Talentovaný Žilinčan v elitnom klube cyklistov: Michael Kolář bude kolegom Contadora či Kreuzigera
Zdroj: Webnoviny.sk

Na elitných svetových pretekoch bude mať možnosť štartovať piaty slovenský cyklista, v nasledujúcich dvoch sezónach bude za dánske zoskupenie WorldTour Saxo Bank jazdiť Michael Kolář, ktorý bol doteraz členom Dukly Trenčín Trek.
V tíme bývalého víťaza Tour de France Bjärneho Riisa bude Kolář kolegom Španiela Alberta Contadora či Čecha Romana Kreuzigera.

Kolář je momentálne so Saganovcami na dovolenke v Ázii, na Slovensko sa vráti v úvode nového týždňa a následne odcestuje za tímom Saxo Bank na úvodné sústredenie pred novou sezónou na Kanárske ostrovy. Dvojročná zmluva vstúpi do platnosti 1. januára 2014.

„Stále nemôžem uveriť, že som sa stal jazdcom tímu Saxo Bank. Nie každému sa podarí dostať do tímu World Tour. Čaká ma veľký skok, bude náročné etablovať sa v elitnom pelotóne,“ sprostredkoval slová Michaela Kolářa jeho doterajší tréner Ján Valach.

Môže súperiť i s Petrom Saganom

Dvadsaťročný talentovaný šprintér je dobrým priateľom Petra Sagana. V tejto sezóne vyhral štyri medzinárodné podujatia v drese Dukly Trenčín, vďaka čomu si ho všimol aj Bjärne Riis.

V tíme Saxo Bank by mali mladého Žilinčana nasadzovať najmä v pretekoch, v ktorých sa bude rozhodovať v šprintérskej koncovke. V niektorých môže Kolář súperiť s Petrom Saganom.

Kolářa sledovali tímy World Tour dlhodobo. Vlani sa snažil dostať do zoskupenia Etixx iHNed, čo je farma tímu Omega Pharma-Quick Step. Tento rok bol v závere leta v Colorade spoločne s tímom Cannondale. O jeho služby mali záujem aj v Euskaltel Euskadi, ktorý napokon zanikol, a v Kaťuši. V Dukle bol dva roky, do Trenčína si ho vyhliadol Ján Valach na pretekoch v Prievidzi.

Musí sa výkonnostne zlepšovať

„Teraz ide do veľmi dobrého tímu. Bjärne Riis je schopný dostať z mladých jazdcov maximum. Navyše nemajú topšprintérov, čo je aj šanca pre Michaela. Má talent, ale musí sa naďalej výkonnostne zlepšovať. Zo začiatku bude chodiť na menšie preteky, aby sa vyjazdil v elitnom pelotóne,“ uviedol Ján Valach.

V tímoch World Tour sú momentálne štyria slovenskí cyklisti. V drese Cannondale je najväčšou hviezdou Peter Sagan, v družstve nechýba ani jeho brat Juraj. Peter a Martin Velitsovci doteraz jazdili za Omega Pharma-Quick Step, v belgickom zoskupení pre sezónu 2014 ostáva už len Martin. Peter prestupuje do tímu BMC Racing.

Kolář je prvým Slovákom, ktorý ide do tímu World Tour priamo z domáceho kontinentálneho družstva. Dukla Trenčín Trek začína napĺňať svoje ambície vychovávať mladých jazdcov pre elitné tímy, Kolář je prvou lastovičkou.

Družstvo bude mať deväť členov

V novej sezóne príde pod hradom Matúša Čáka k obmenám. V tíme okrem Kolářa končia aj Matej Vyšňa a Róbert Gavenda. Družstvo bude deväťčlenné.

So stálicami Marošom Kováčom, Romanom Bronišom, Patrikom Tyborom, Matejom Jurčom a Martinom Mahďarom ho vytvoria aj nádejní Filip Taragel, Mário Daško, Ľuboš Malovec a Erik Baška.

„Finančne i logisticky bolo náročné mať tím s dvanástimi jazdcami,“ poznamenal Ján Valach, ktorého zverenci sú v súčasnosti na sústredení na Králikoch. Na stredné Slovensko sa vrátia aj v januári, vo februári ich čaká príprava na Malorke a v marci v Chorvátsku spojená aj s prvými pretekmi.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM