Igor Petrík Rôzne

Takto prebiehal ich veľký deň: Reportáž z ústnych maturít na žilinskom gymnáziu

Je to pre nich veľký deň. Maturanti na Gymnáziu Hlinská v Žiline sa začali potiť počas svojej skúšky dospelosti. Počas týždňa ústnych maturít zažívajú obdobie ktoré ukáže, aké vedomosti majú. Atmosféru v priestoroch školy i spovede študentov sme zachytili v našej reportáži.

Ilustračný obrázok k článku Takto prebiehal ich veľký deň: Reportáž z ústnych maturít na žilinskom gymnáziu
Zdroj: Dnes24.sk

„Zo zdravotných dôvodov sme vyhoveli jednej študentke, aby zvládla maturity. Rozdelili sme jej to tak, aby do dvoch dní zmaturovala a nemala všetky tri predmety v jeden deň. A v jednom prípade sme študentku, ktorá mala pôvodne končiť vo štvrtok na nemčine, posunuli na stredu. Vo štvrtok ide do Rakúska na prijímacie skúšky,“ priblížil prebiehajúce ústne maturity Marek Vaňko, zástupca riaditeľky školy na Gymnáziu Hlinská v Žiline. Pripomenul, že každý študent môže maturovať v jeden deň maximálne z troch predmetov. „A jeden deň príde domaturovať. Nie každý má takto rozvrh, niekto ho môže mať rozpísaný napríklad na tri dni.“

Na prípravu 20 minút, výnimkou je informatika

Ako ďalej povedal, študent má 20 minút na prípravu a 20 minút odpovedá. Výnimkou je len predmet informatika, kde je na prípravu vyhradených 30 minút, pretože študent musí vytvoriť program. Na odpoveď má opäť 20 minút.

„U nás maturovalo 131 študentov, každý má štyri povinné predmety, slovenský jazyk, cudzí jazyk a dva, ktoré si zvolil. Môže si voliť zo všetkých všeobecno vzdelávacích predmetov, ktoré študoval. Ale sú nejaké pravidlá, ktorý z tých predmetov môže byť tretí v poradí, ktorý štvrtý, záleží od počtu hodín. Väčšinou si vyberajú ako základné predmety fyziku, matematiku, geografiu, dejepis, občianska náuka. Vo štvrtom ročníku tiež mali niektoré predmety, ktoré si mohli vybrať. Ekonomika, psychológia, dejiny umenia,“ spresnil zástupca.

Radosť aj obavy

„V pondelok som začala angličtinou, dostala som jednotku. Bolo to v poriadku, vytiahla som si dobrú otázku, takže mi to sadlo. Zo slovenčiny takisto za jedna. V utorok som mala dejepis, témy neboli zrovna najľahšie, ale zvládla som to. Keďže som sa učila, dostala som jednotku. Dnes ráno som začínala nemčinou, bola som prvá, aj komisia možno mala preto na mňa väčšie nároky. Ale inak v poriadku, bolo to za dva,“ povedala Katarína, keď čakala na odpoveď z ekonomiky.

„To je asi najťažšia časť, zlomový bod, povedala by som. Učila som sa celý školský rok, pripravovala som sa na každú hodinu, ale záleží na tom, akú otázku si potiahnem,“ doplnila.

„Ja som maturoval iba v pondelok a utorok, dnes som prišiel už len podporiť spolužiakov. Ale celkovo, keďže som sa pripravoval, prišlo mi to v pohode. Najťažšia bola asi slovenčina, keďže chcem ísť na medicínu, tak som sa pripravoval najmä z biológie a chémie, ale nakoniec som to zvládol a mám to na samé jednotky,“ usmieval sa Vladimír.

„Myslím, že maturity sú tipos bingo. Kto vie a vytiahne si takú otázku, takú známku aj dostane,“ povedal Maroš, predtým, než išiel odpovedať z angličtiny. Vysvetlil, že obavy nemá. „Učil som sa priebežne,“ dodal.

Ústne maturity na Gymnáziu Hlinská začali v pondelok 18. mája a potrvajú do štvrtka 21. mája. Prví študenti začínajú žrebovať otázky 7.50 hod., posledný študent žrebuje 15.40 hod. a 16.20 hod. vychádza z učebne.

Čítajte tiež:

Žilinskí študenti sa postarali o tablá od výmyslu sveta: Aha, čo všetko sa dá vidieť vo výkladoch

Gymnázium Hlinská. Ústne maturity sú v plnom prúde
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM