Marcel Páleš Správy

Sympatická slávnosť na úrade v Žiline: Krst lupeňmi ruží!

Uviesť niečo na svetlo sveta sa dá rôzne. Aj lupeňmi voňavých kvetov. Tak včera urobili aj predstavitelia veľvyslanectiev v Žiline. Čo sa krstilo? Radi vám prezradíme...

Ilustračný obrázok k článku Sympatická slávnosť na úrade v Žiline: Krst lupeňmi ruží!
Zdroj: TASR

Knihu Po stopách hrdinov II. svetovej vojny včera lupeňmi ruží uviedli do života predstavitelia veľvyslanectiev Ukrajiny, Ruskej federácie, Bieloruskej republiky, Francúzska, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) na pôde Úradu ŽSK v Žiline.

Podporiť výchovu nových generácií

Cieľom jej vydania je podľa predsedu Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Jozefa Štrbu zachovanie pamiatky obetí II. svetovej vojny v regiónoch Žilinského kraja, podpora výchovy nových generácií a objektívne vnímanie II. svetovej vojny.

„Blíži sa oslava 70. výročia ukončenia II. svetovej vojny a Slovenského národného povstania (SNP). Na území nášho kraja je veľa miest, ktoré nesú pečať oslobodzovacích bojov. Či to bolo na Kysuciach, na Orave, v Liptove, v Turci alebo na hornom Považí. A doteraz nám chýbala kniha alebo materiál, ktorý by dal celistvý obraz o bojoch, pri ktorých padli naši osloboditelia,“ povedal Štrba.

Upozornil, že ročne navštívi Žilinský kraj 800 000 ľudí, pričom významná časť z nich pochádza z krajín našich osloboditeľov – Ruska, Ukrajiny, Bieloruska či Francúzska. „Mnohí hľadajú miesta, kde bojovali a sú pochovaní ich rodinní príslušníci. Vytvorením tejto knihy dávame určité posolstvo pre mladú generáciu, nielen na Slovensku, ale aj v krajinách našich osloboditeľov, aká pečať bola zanechaná pri oslobodzovaní Slovenska,“ uviedol Štrba.

Súčasťou knihy aj mapa

Tajomník Ústrednej rady SZPB Roman Hradecký vyzdvihol iniciatívu ŽSK a jeho Krajskej organizácie cestovného ruchu zmapovať pamätné miesta bojov proti fašizmu, bojov za mier a demokraciu v rokoch 1938 – 1945.

„Vážime si to, lebo treba pripomínať cenu, ktorú nás stála sloboda a súčasný život v demokracii. Boj proti fašizmu, boj za demokraciu a slobodu z rokov 1938 – 1945 je základom modernej Európy, kde patríme aj my. Ako sa ukazuje, pamäť sa vytráca a veci treba pripomínať. Práve preto, aby sme pochopili, prečo bol nevyhnutný boj proti takzvanej novej Európe Adolfa Hitlera. Verím, že ľudia, ktorí navštívia tieto miesta, pochopia, že za každým menom je konkrétny životný osud konkrétneho človeka,“ dodal Hradecký.

Publikácia Po stopách hrdinov II. svetovej vojny obsahuje okrem textov v slovenčine, angličtine, francúzštine a ruštine aj stručný popis histórie a svedectvá bojov z jednotlivých regiónov Žilinského kraja. „Mapuje existujúce pamätníky, pomníky, cintoríny a iné významné pamiatky vojnových hrdinov, reálne dostupné pre návštevníkov Žilinského kraja. Súčasťou knihy je mapa kraja s označením uvedených lokalít,“ uzatvoril Štrba.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM