Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Súťaž robotov na Žilinskej univerzite: Sledujte, čo vytvorili deti

Na treťom ročníku celoslovenského kola súťaže v robotike RoboRAVE Slovensko a krajskom kole 20. ročníka Festivalu vedy a techniky AMAVET sa vo štvrtok stretli na pôde Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline záujemcovia o vedu a techniku zo základných a stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Súťaž robotov na Žilinskej univerzite: Sledujte, čo vytvorili deti
5
Galéria
Zdroj: TASR

„ŽU víta všetky aktivity spojené s popularizáciou vedy a techniky pre mladých ľudí a ich pritiahnutie k záujmu o štúdium technických smerov. RoboRAVE je výborným príkladom, ako tento cieľ napĺňať a pritiahnuť mladých ľudí k najmodernejším technológiám aj zábavnou formou,“ vysvetlil prorektor pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU Jozef Ristvej mladší.

Súťaž autonómnych robotov RoboRAVE Slovensko organizujú AMAVET klub 549 v Martine v spolupráci s Informačným centrom mladých, n. o., v Martine a ŽU. „Je to medzinárodná súťaž, ktorá spadá do RoboRAVE international a vyvrcholenie má v máji v Spojených štátoch amerických, kde sa stretáva asi 1800 mladých záujemcov o robotiku. Vlastne aj víťazi našej súťaže budú nominovaní na súťaž do USA,“ povedal organizátor súťaží na pôde ŽU Jozef Ristvej starší.

Súťaž RoboRAVE je prednostne určená pre žiakov základných a stredných škôl vo veku od osem do 20 rokov. „Do tohto ročníka sa prihlásilo 29 tímov z celého Slovenska, čo je viac ako dvojnásobný počet oproti minulému roku. Prihlásené tímy zabojujú v troch kategóriách – súboj rytierov, doprava loptičiek a hasenie ohňa, čo je najzložitejšia kategória, v ktorej je úlohou autonómneho robota na súťažnej dráhe samostatne nájsť a zhasnúť štyri horiace sviečky,“ informovala Martina Slavíková z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing ŽU.

Doplnila, že víťazi najzložitejšej kategórie budú nominovaní na celosvetové finále RoboRAVE International v máji 2018 v USA a druhý tím sa môže zúčastniť na medzinárodnej súťaži RoboRAVE v Českej republike v marci 2018 v Pardubi­ciach. „Krajské kolo Festivalu vedy a techniky AMAVET sa uskutoční v piatok (20.10.) a desať najlepších projektov postúpi na 20. ročník celoslovenského finále Festivalu vedy a techniky AMAVET, ktorý bude od 9. do 11. novembra 2017 v Bratislave v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku,“ dodala Slavíková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM