Iné športy

Súperili mladí šachisti: Najmladší víťaz má iba 5 rokov

Už po desiaty krát sa v Centre voľného času na Kuzmányho ulici v Žiline konal turnaj „O pohár Domu Matice Slovenskej v Žiline“. Turnaja sa zúčastnilo 121 detí z rôznych častí Slovenska, vo veku 5 – 14 rokov. Hralo sa švajčiarskym systémom na sedem kôl, v šiestich vekových kategóriách.

Ilustračný obrázok k článku Súperili mladí šachisti: Najmladší víťaz má iba 5 rokov
Foto: Iveta Hrabovská

Dvaja favoriti

Počas všetkých 7 kôl sa v čele turnaja striedali dvaja favoriti a až pomocné kritéria rozhodli o tom, že víťazom sa stal Marek Ardamica zo ZŠ Limbova Žilina pred Mariánom Šimom z TSC Martin – obaja so ziskom 6,5 boda.

V kategórií chlapcov do 14 rokov si vybojoval 1. miesto Filip Priečinsky zo ZŠ Oravská cesta Žilina, zo ziskom 6 bodov pred Sventekom Samuelom s Čadce a Sventekom Lukášom zo ZŠ Višňové – obaja po 5,5 bodov.

V katégórií do 11 rokov si prvenstvo odniesol Slivka Dávid z Čadce (5,5 b.) pred Marekom Poláčkom zo ZŠ Višnové a Marekom Cáderom z Marina (obaja po 5 b)

5– ročný víťaz

Najväčším milým prekvapením bolo 1. miesto do 8 rokov Miška Štalmacha z materskej školy Hájik Žilina, ktorý má len 5 roko. Ďalšie miesta v najmladšej kategórií obsadili Žilinčania Matúš Tomek zo ZŠ V.Javorku, Miki Gärtner zo ZŠ Karpatská, Hreus Šimon zo ZŠ Zaymusa.

Dievčenské kategórie:

V kategórií dievčatá do 14 rokov hrali prím Žilinčanky v poradí: 1. Lazorová Mária (5,5 b) – ZŠ sv. Gorazda, 2. Ardamicová Alena (5 b) -ZŠ Limbová, 3. Tomčíková Zuzana (5 b) – ZŠ Lipová Rajec.

V kategórií do 11 rokov kraľovala Tomčíková Dominika (4,5 b) zo ZŠ Rajec Lipová, 2. Machovčáková Eliška (3,5 b) – Turzovka, 3. Matuščinova Nela (2,5 b) – Dubnica nad Váhom.

V kategórii do 8 rokov si prvé miesto odniesla Lucia Ševčíková (4b) z KNM, ktorá sa umiestnila pred Dominikou Plačkovou zo Zákopčia. O 3. miesto sa delili Viki Obročníková zo ZŠ Hájik, Kamila Schmiesterová zo ZŠ Zaymusa a Stela Čarnecká zo ZŠ Lichardova Žilina.

Turnaj bol, čo sa týka počtu i kvality, veľmi slušne obsadený a výsledky sa započítavajú do celoslovenskej súťaže Grand Prix v šachu mládeže. Nás veľmi teší, že z celkového ocenenia 11 ostalo v Žiline.

Súperili mladí šachisti: Najmladší víťaz má iba 5 rokov
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM