Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Sumár žilinskej radnice v čerpaní eurofondov: 8 miliónov je už doma, čo sa za ne realizuje?

Mesto žiadalo v roku 2017 celkovo o 10 a pol milióna eur. Zatiaľ je odklepnutých 17 projektov. Pozrite, čo sa podarilo.

Ilustračný obrázok k článku Sumár žilinskej radnice v čerpaní eurofondov: 8 miliónov je už doma, čo sa za ne realizuje?
Zdroj: TASR

Odbor projektov Európskej únie (EÚ) Mestského úradu (MsÚ) v Žiline v roku 2017 predložil 33 väčších projektov, v ktorých bola žiadaná suma takmer 10,5 milióna eur. Doteraz bolo schválených 17 žiadostí v hodnote osem miliónov eur. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Doplnil, že finančné prostriedky z eurofondov použije mesto na viacero oblastí. „V doprave ich použijeme na rekonštrukcie zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD), zriadenie dynamickej preferencie vozidiel MHD na križovatkách a vybudovanie cyklotrasy, ktorá spojí sídliská Solinky a Vlčince. V školstve pôjde o nadstavbu štyroch materských škôl, v ktorých sa vytvorí 148 nových miest. Ďalej v základných školách o financie na asistentov učiteľov, školských psychológov, špeciálnych pedagógov alebo sociálnych pedagógov, ktorí budú platení z eurofondov tri roky,“ uviedol Choma.

Úspešne sa podľa neho podarilo implementovať projekt rekonštrukcie MsÚ v Žiline. „Celkové výdavky na tento projekt boli približne 1,4 milióna eur – zateplenie úradu, výmena okien a vnútorného osvetlenia za LED, vďaka čomu sa očakáva výrazná úspora na energiách,“ dodal žilinský primátor.

Mestu v tomto roku schválili aj financie na projekt Cyklistická komunikácia V6 v meste Žilina. „Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 185.909 eur, nenávratný finančný príspevok z EÚ a štátneho rozpočtu je 176.614 eur, vlastné financovanie je vo výške 92.295 eur. Hlavným cieľom projektu je prispieť k podpore bezpečnej a ekologickej dopravy v Žiline a zároveň zvýšiť atraktivitu a prepravnú kapacitu nemotorovej dopravy,“ uzavrel Choma.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM