Monika Földešiová Rôzne

Štrnásť poslancov žiada mimoriadne zastupiteľstvo

Štrnásť žilinských poslancov do štvorbodového programu zahrnulo doposiaľ neschválený rozpočet mesta na rok 2010, návrh na zmenu zloženia mestskej rady, hlasovanie o zriadení Žilinského kultúrneho centra a opätovné prerokovanie výsledkov kontroly NKÚ

(WEBNOVINY) – Štrnásť žilinských poslancov požiadalo primátora o zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva. Podľa poslanca Ľubomíra Bechného viedlo klub nezávislých poslancov k tomu to, že na rôznych fórach ich vedenie mesta obviňuje z toho, že Žilina je v rozpočtovom provizóriu. „Do dneška sme ani nedostali požadované doplnkové informácie k návrhu rozpočtu. Iniciujeme preto zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, pričom navrhujeme termín 10. marca,“ uviedol Bechný.

Jedným z bodov programu má byť preto schvaľovanie rozpočtu mesta na rok 2010, ktorý sa zastupiteľstvu nepodarilo schváliť vlani v decembri. S predkladaným rozpočtom vtedy súhlasilo 11 poslancov, sedem bolo proti a desať sa hlasovania zdržalo. Podľa nezávislých poslancov podklady k rozpočtu boli pripravené nedostatočne, preto navrhli rozpočet neschváliť a prepracovať. Rovnako ani finančná komisia neodporúčala schváliť rozpočet v predloženom znení, ale navrhla ho upraviť znížením príspevku pre kultúrne centrum o 200 tisíc eur, rozpočtu hovorcu mesta o 47 tisíc eur a dotácií pre mestský hokejový klub o 550 tisíc eur. Ušetrené peniaze navrhli presunúť na výstavbu parkovísk a ciest na sídliskách, revitalizáciu parku na Bôriku, obnovu cintorínov a domu smútku a tiež údržbu kultúrnych domov.

Druhým bodom mimoriadneho rokovania má byť zriadenie Žilinského kultúrneho centra, ktorého vznik je priamo závislý od schválených prostriedkov v rozpočte mesta na rok 2010. Aj preto bolo hlasovanie o centre z predošlých dvoch zasadaní vypustené a odložené. Kultúrne centrum, ktoré malo začať fungovať už začiatkom roka a ako príspevková organizácia mesta má rozvíjať kultúrny a spoločenský život v Žiline, sa v marci chcelo uchádzať o nenávratný príspevok z eurofondov na rekonštrukciu svojho budúceho sídla – Rosenfeldovho paláca. Na to je však potrebné, aby centrum najskôr existovalo.

Nezávislí poslanci chcú na požadovanom mimoriadnom zasadaní predložiť tiež návrh na zmenu zloženia mestskej rady tak, aby zodpovedalo súčasnému pomeru politických síl v mestskom zastupiteľstve. V štvrtom bode sa chcú opätovne venovať výsledkom kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR, ktorý vlani preveroval hospodárenie Žiliny za rok 2008.

Mestské zastupiteľstvo v Žiline má 31 poslancov. Od roku 2007 bol s 18 členmi najsilnejší klub SDKÚ-DS, v jeho radoch však bolo až 12 nestraníkov, väčšina z občianskeho združenia Za krajšiu Žilinu. Z koaličného klubu postupne vystúpili desiati poslanci a klub nezávislých poslancov sa tak s desiatimi členmi stal najsilnejším klubom žilinského mestského zastupiteľstva, klub SDKÚ-DS má v súčasnosti osem členov.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM