Peter Kosegi Rôzne

Stretnutie primátorov krajských miest SR v Žiline

V historických priestoroch radnice v hosťujúcom krajskom meste Žilina sa 24.6.2011 uskutočnilo rokovanie primátorov krajských miest SR v rámci Združenia K8.

Oficiálne pracovné stretnutie bolo venované nasledujúcim témam:

1. Návrh na doplnenie programu činnosti K8 na rok 2011

  • v rámci prvého bodu programu bol za predsedu Združenia K8 na druhý polrok

2011 zvolený Peter Gogola, primátor krajského mesta Banská Bystrica, kde sa uskutoční jesenné rokovanie Združenia K8,

  • za podpredsedu Združenia K8 bol zvolený primátor mesta Prešov Pavel Hagyari,
  • funkciu riaditeľa kancelárie Združenia K8 bude na základe hlasovania vykonávať

Milan Galanda,

  • program bol doplnený:

o K8 žiada účasť Združenia v stálej pracovnej skupine pre pokračovanie reformy verejnej správy a prípravy návrhu zmien financovania územnej vo väzbe na úpravu kompetencií. K8 v tejto súvislosti žiada o účasť na plnení uvedených úloh. Projekt Creative & Cultural Economy in the Slovak Republic 2.

  • primátori sa uzniesli na odprezentovaní projektu na nasledujúcom stretnutí

v Banskej Bystrici. Tretím bodom rokovania bolo oboznámenie sa s Analýzou činností MŠVVaŠ SR, kde 3. K8 podporuje zachovanie samostatnej Štátnej školskej inšpekcie. K Návrhu novely zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke zaujali primátori jednotný 4. postup, a to vypracovať príslušnými odbormi jednotlivých členských samospráv K8 modely riešenia problémov, ktoré budú navzájom prezentované na stretnutí v Banskej Bystrici. 5. K aktuálnym problémom samospráv:

  • parkovacie systémy

o primátori sa uzniesli na spoločnom pokyne jednotlivým odborom na vypracovanie modelov riešenia statickej dopravy osobitne v centrách a v obytných zónach. kompetencie Mestskej polície, K8 sa dohodla, že k tejto problematike usporiada – špeciálne stretnutie v spolupráci s Asociáciou náčelníkov mestských polícií

  • problematika teplární, K8 podporilo Uznesenie mesta Košice a mesta Trnava

k návrhu privatizácie teplárni s cieľom získania väčšieho podielu akcií týchto spoločností a tým účinne zabezpečiť kontrolu a riadenie tejto spoločnosti v prospech miest a ich obyvateľov

  • problematika vysporiadania pozemkov pod komunikáciami a budovami, K8 trvá

na tom, že ide o úlohu štátu, ktorý je povinný vec riešiť a navrhnúť také riešenie, ktoré bude rešpektovať práva vlastníkov, ale nepoškodí územnú samosprávu

primátori prerokovávali aj ďalšie body a návrhy, ku ktorým zaujmú stanoviská na nasledujúcom rokovaní Združenia K8 v Banskej Bystrici.

Ďalšie stretnutie Združenia K8 je plánované spoločne so Združením SK8 (Združenie samosprávnych krajov) na 29. – 30. 9. 2011 v Banskej Bystrici.

Združenie K8 obhajuje záujmy Hlavného mesta SR Bratislavy a krajských miest a ich obyvateľov, spoločnými silami zabezpečuje rozvoj samospráv a koordinuje postup pri hľadaní a presadzovaní riešení pre občanov. Zastupuje približne 1,2 milióna občanov Slovenska a členov spája odhodlanie aktívne a dôrazne vstupovať do diskusie o kľúčových rozhodnutiach a aktivitách vlády SR, Národnej rady SR ale aj ďalších orgánov, ktoré majú dopady nielen na samotný výkon samosprávnych kompetencií, ale aj na životy občanov a miest v čo najširšom meradle.

Členovia Združenia K8 chcú byť partnermi i vláde SR a požadujú adekvátny priestor pri tvorbe opatrení ovplyvňujúcich ich činnosť s cieľom vyhnúť sa problémom pri ich implementácii, alebo neprimeraným zásahom do kompetencií samospráv.

[right]<tlačová správa Združenia K8>[/right]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM