Jozef Legéň Samospráva

Stretnutie občanov s vedením mesta: Diskutovalo sa aj o tom, či má primátor silný žalúdok

Vo štvrtok 18. apríla sa vedenie mesta stretlo s občanmi. Každý občan mal možnosť položiť primátorovi otázku resp. upriamiť na daný problém.

Ilustračný obrázok k článku Stretnutie občanov s vedením mesta: Diskutovalo sa aj o tom, či má primátor silný žalúdok
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: Dnes24.sk

Odpovede a otázky z verejného stretnutia občanov s vedením mesta boli rozčlenené na dve časti:

  • Časť A: Problémy, na ktoré sa občania pýtali osobne, priamo na stretnutí
  • Časť B: Problémy, na ktoré sa občania pýtali písomne

Ponúkame len zopár otázok a odpovedí z tohto stretnutia. Všetky otázky s odpoveďami nájdete na stránkach mesta Žilina.

Toto Žilinčanov trápi:

1. Otázka občana mestskej časti Brodno:

Je možné zamyslieť sa do budúcnosti nad zrušením Mestskej polície v Žiline z finančných dôvodov?

Na otázku odpovedal primátor mesta na stretnutí s občanmi:

„Zrušenie Mestskej polície Žilina sa neplánuje, je to vylúčená vec. Uviedol, že si nevie predstaviť, že by mestská polícia nekontrolovala plnenie uznesení mestského zastupiteľstva z pohľadu výkonu. Dodal, že mesto sa zamýšľa nad tým, akým spôsobom by sa dala posilniť mestská polícia, pretože počet členov MP je nepostačujúci."

2. Otázka občana mestskej časti Brodno:

Je možné počas letných prázdnin pripraviť zo strany mesta nejaké kultúrne podujatia aj pre obyvateľov prímestských častí? Zároveň vyzdvihol prácu odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja.

Vyjadrenie vedúcej odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja:

„Kultúrne podujatia nepripravujeme pre jednotlivé mestské časti a prímestské časti. Všetky sú sústredené v centre mesta, aby každý mal možnosť prísť na podujatie. V prípade potreby poskytujeme súčinnosť pri organizovaní podujatí. Ďakujeme za pochvalu."

3. Podnet občana mesta:

Uviedol, že keď vystúpi pri reštaurácii Kotva má ako „vozičkár“ problém, musí sa vrátiť 100 m, lebo nemá možnosť ísť do nemocnice kvôli obrubníkom, ktoré nie sú prispôsobené pre vozičkárov. Dodal, že taktiež má ako „vozičkár“ problém dostať sa do budovy Slovenského pozemkového fondu v Žiline na Hurbanovej ulici, kde sú prekážkou schody.

Na otázku odpovedal primátor mesta na stretnutí s občanmi:

„Mrzí ho, že v rokoch 2009–2010, keď sa vykonávala revitalizácia komunikácií sa neurobili najfrekventova­nejšie komunikácie aj s chodníkmi i s upravenými vstupmi pre osoby s telesným postihnutím. Uviedol, že do dnešného dňa si kladie otázku: „Ak bol za pomerne vysokú finančnú čiastku opravený určitý počet komunikácií a chodníkov, či ich nemohlo byť urobených viac?“. Dodal, že je presvedčený, že áno. Poznamenal, že na revitalizáciu komunikácií vynaložilo mesto celkovo 10.000.000 €, pričom ročne spláca 664.000 € ."

4. Otázka občana mesta:

Uviedol, že primátor mesta Igor Choma musí mať silný žalúdok, keď ho niektorí občania kritizujú, pričom si neuvedomujú, že nie je ľahké hospodáriť s tým, čo mu prenechali jeho predchodcovia. Vyjadril sa, že sa stretol s neochotou predchádzajúceho primátora Ivana Harmana, keď sa s ním chcel ako občan mesta stretnúť a riešiť svoju záležitosť.

Na otázku odpovedal primátor mesta na stretnutí s občanmi:

„Reagoval, že kritiku nevníma nejako negatívne. Je si vedomý toho, že kritika tu bude vždy a má svoje miesto v živote ako takom, pričom nás niekedy nasmeruje i iným smerom. Dodal, že človek by mal samozrejme vedieť prijať i kritiku za to, čo robí. Uviedol, že dostal od občanov mandát na štyri roky a počas tohto mandátu chce naozaj urobiť to, o čom je presvedčený, že tomuto mestu pomôže, a to bez ohľadu na to, koľko kritiky bude adresovanej na jeho osobu, bez ohľadu na to, či ho budú občania voliť v budúcom období alebo nebudú. Často ide o veci nepopulárne ako zvyšovanie daní a poplatkov, zlučovanie ZŠ a CVČ. Dodal, že pri rozhodnutiach sa nemôže rozhodovať podľa toho, či ide o populárnu a príjemnú záležitosť, resp. niečo, za čo ho budú ľudia chváliť. K stretnutiam s občanmi uviedol, že ako primátor mesta je otvorený stretnutiam a občanov prijíma vo svojej kancelárii na mestskom úrade. Každému občanovi je poskytnutý priestor na stretnutie, pričom môže skonštatovať, že o stretnutia má záujem skutočne veľa občanov."

5. Otázka občana mesta:

Vzhľadom na narastajúci počet a aktivitu sprejerov v meste, sa zaujímal, ako postupuje mestská polícia v uvedenej záležitosti. Taktiež poukázal na znečistenie priestranstiev v meste žuvačkami.

Na otázku odpovedal primátor mesta na stretnutí s občanmi:

„Uviedol, že skutočne sa nedá ustriehnuť aktivita sprejerov v meste. Dodal, že pokiaľ nie sú sprejeri pristihnutí pri čine, nedá sa s nimi urobiť poriadok. Čo sa týka znečisťovania priestranstiev žuvačkami uviedol, že v tejto veci chýba určitá „občianska odvaha“ upozorniť deti, mládež, atď. priamo pri čine, aby neodhadzovali žuvačky na zem. Poznamenal, že ľudia sa často obávajú upozorniť mládež na nesprávne konanie, keďže nemôžu predpokladať , ako bude mládež reagovať. Podotkol, že mesto sa snaží nájsť riešenie uvedenej problematiky, napr. ponúka sprejerom miesta, kde môžu realizovať svoje aktivity. Tak to bolo aj v prípade podchodu na Kysuckej ulici, kde sprejeri formou streetartu prezentovali na stenách podchodu históriu a úspechy MŠK Žilina. Dodal, že isto nie je problém s „grafiťákmi“, ktorí sú organizovaní a kultúrne prezentujú svoje umenie, ale s mladými sprejermi, ktorí zámerne znečisťuje rôzne plochy v mestách."

Na otázku reagoval náčelník Mestskej polície Žilina na stretnutí s občanmi:

„Uviedol, že od začiatku roku 2013 bolo uložených zo strany MP za znečistenie verejného priestranstva na území mesta 268 priestupkov, za vylepovanie plagátov a sprejerstvo 74 priestupkov, pričom sprejerstvo je potrebné brať ako trestný čin, ktorým by sa mala zaoberať štátna polícia a za porušovanie všeobecnej čistoty (žuvačky, ohorky, fajčenie na zastávkach) 336 priestupkov."

6. Otázka občianky centra mesta:

Odkiaľ majú taxikári povolenia na vjazd do historického centra mesta a ako je možné, že tam parkujú aj po 20.00 hod.?

Na otázku odpovedal vedúci odboru dopravy na stretnutí s občanmi:

„Podotkol, že s pani sa už na túto tému niekoľkokrát rozprávali. Informoval, že pre získanie povolenia pre vjazd do pešej zóny je potrebné garantovať parkovacie miesto, nie na pozemku mesta. V prípade taxikárov je možnosť, že si plochu na parkovanie prenajali od súkromnej osoby a na základe toho im bolo vydané povolenie pre vjazd do pešej zóny, a to v zmysle platného VZN 25/2012."

7. Otázka občana mesta:

Uviedol, že na ulici za plavárňou parkujú autá na jednej aj na druhej strane. Autá síce neporušujú zákon o cestnej premávke, ale v podstate uvedenou ulicou je problematické prechádzať, pričom ulicou chodí denne veľké množstvo študentov a občanov. Dodal, že človek sa nemá kde autám uhnúť.

Na otázku reagoval vedúci odboru dopravy na stretnutí s občanmi:

„Uviedol, že pri zastavení a státí vozidiel platí paragraf 23 zákona o cestnej premávke, ktorý hovorí, že pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy. Pri státí vodič vozidla nesmie obmedziť pohyb chodcov ani cyklistov."

Doplnenie vyjadrenia vedúceho odboru dopravy:

„Na základe aj tohto podnetu bola vykonaná obhliadka komunikácie za účasti Okresného dopravného inšpektorátu Žilina, pričom Mesto Žilina vydalo nové dopravné určenie na danú komunikáciu. Zo strany od tenisových kurtov bude vyznačená plná žltá čiara, ktorá bude opticky slúžiť ako chodník pre chodcov smerom od Bôrickej cesty k ulici Internátna. V opačnom smere, v smere od ulice Internátna až po Bôrickú cestu budú vytvorené parkovacie miesta."

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM