Ľubomíra Karmanová Rôzne

Stredoslovenky v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!

Čo nežné pohlavie privádza k dverám gynekologickej ambulancie? O rôznych problémoch, ktoré trápia ženy v mestách stredného Slovenska, nám porozprávali skúsení gynekológovia. A prezradili nám naozaj zaujímavé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Stredoslovenky v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!
Zdroj: TASR

Gynekológ – pôrodník je nielen človek, ktorý má krásnu úlohu priviesť na svet nový život, ale aj človek, ktorého ženy navštevujú v prípade tých najintímnejších problémov. Aké problémy privádzajú ženy do gynekologických ambulancií? Zisťovali sme to u viacerých lekárov, ktorí ošetrujú Stredoslováčky.

Svrbenie, pálenie a výtoky

Takýmto problémom je napríklad aj výtok a diskomfort v podobe svrbenia a pálenia. Ako uvádza známy bystrický gynekológ Peter Hunák, v prvom rade je potrebné rozlíšiť typ výtoku a čo najrýchlejšie ho riešiť.

„Najčastejším vyvolávateľom týchto ťažkostí je kvasinková infekcia pošvy vyvolaná hubami Candida. Prejavuje sa pálením na vstupe do pošvy a v pošve, tvarohovým bielym až žltobielym výtokom. Ženy sú rôzne citlivé na túto infekciu, niektoré to nemajú počas celého života, u niektorých sa objavuje pravidelne niekoľko krát do roka,“ vysvetľuje Peter Krajkovič, gynekológ z Martina.

Poruchy menštruačného cyklu

Problémom sú podľa gynekológov aj poruchy menštruačného cyklu, bolesti v podbrušku a krvácanie. Podľa Petra Krajkoviča, v tejto skupine sú aj niektoré život ohrozujúce stavy a preto vyšetrenie pri týchto ťažkostiach je podľa neho veľmi dôležité. Často je to aj vynechanie menštruácie, alebo nepravidelný cyklus, či nadmerné a bolestivé krvácanie.

„Veľakrát za vynechanou menštruáciou v plodnom veku ženy, stojí veľmi jednoduchá a príjemná diagnóza – tehotenstvo. Ak tomu tak nie je, pátrame po iných príčinách tohto stavu,“ hovorí gynekologička Dana Kobidová zo Zvolena, ktorá v rozhovore priblížila aj ďalšie možné príčiny týchto problémov.

Antikoncepcia a cysty

Ženy do ambulancií prichádzajú aj ohľadom plánovaného tehotenstva, teda poradiť sa o vhodnej antikoncepcii, alebo hľadajú rady ohľadom zlepšenia kožných problémov v súvislosti s antikoncepciou. Opačným prípadom sú ženy, ktoré za gynekológom prichádzajú pri problémoch s otehotnením. Ako hovorí žiarsky gynekológ Ľuboš Zelizňák, trend presúvať tehotenstvo do vyššieho veku súvisí čoraz častejšie s problémamy pri otehotnení.

Za gynekológom Róbertom Ficekom zo Žiliny, prichádzajú pacientky aj v prípade problémov s cystami a nie je jediný. Tieto problémy trápia mnoho žien.

„Cysta je novotvar v danom orgáne, ktorý nemá vzhľad nádoru, ale dutiny vyplnenej tekutinou. Pomerne časté sú na vaječníkoch a mnohokrát vznikajú pomerne rýchlo, i v jednom menštruačnom cykle a bývajú vyjadrením nejakej hormonálnej poruchy. Často odznejú samé, ale niektoré je potrebné riešiť operačne,“ hovorí známy gynekológ.

Najtraumatizu­júcejšie verzus najkrajšie

Za najtraumatizu­júcejšiu časť svojej práce gynekológovia považujú zistenie onkologických ochorení, či úrmtie. „V našej špecializácii máme v rukách nie jeden, ale dva životy. Zažila som, bohužiaľ, už aj smrť rodičky, aj smrť dieťaťa. Lekár jednoducho musí ísť ďalej, ale tie prípady si aj tak navždy pamätá,“ podotkla známa lekárka zo Žiaru Ružena Bugárová.

Naopak, za najkrajšiu časť svoje práce, považujú gynekológovia oprávnene pôrod bábätka, ktorý ale môže gynekológa dokonca vystrašiť, ako napríklad lučenského pôrodníka Csaba Vargu. Gynekologička Ružena Bugárova zase spomína na pôrod prominentného bábätka.

„V tej pôrodnici všetci vedeli kto tam je, ale všetci sa čudovali, aká je to milá a jednoducho normálna mladá žena,“ dodala na záver.

Mohlo by vás zaujímať aj 5 faktov o (ne)plodnosti, alebo čo sú to myómy maternice.

Čítajte tiež:

Stop s bolestivou menštruáciou! Toto vám pomôže

Zbavte sa kŕčov z menzesu bez liekov, len milovaním

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM