Igor Petrík Správy

Strečno po zime opäť otvorené: Návštevníkov čakajú aj himalájske blchy

Spestrením prehliadky pre návštevníkov hradu Strečno, ktorý je od apríla opäť sprístupnený verejnosti, bude výstava kuriozít Považského múzea. Medzi predmetmi nechýbajú skutočné rarity.

Ilustračný obrázok k článku Strečno po zime opäť otvorené: Návštevníkov čakajú aj himalájske blchy
Zdroj: TASR

Výstavu kuriozít Považského múzea v Žiline s názvom Túlame sa storočiami veselo i vážne, si môžu aktuálne pozrieť návštevníci hradu Strečno pri jeho prehliadke. Hrad aj stredoveká dedina Paseka sú po zimnej prestávke, od 1. apríla, opäť otvorené pre verejnosť, informovala Michaela Koláriková, marketingová pracovníčka Považského múzea.

„Výstava má vtipnou formou prezentovať predmety zo zbierok, ktoré nie sú celkom tradičné. Ide o zbierky záhadné, niektoré zaujímavé a iné úplne nepochopiteľné. Za určite zaujímavé a záhadné môžu byť považované zbierky z archeológie, napríklad hlinená tabuľka s dierkami, ktorej význam a určenie si netrúfnu zhodnotiť ani samotní archeológovia. Určite najmenším zbierkovým predmetom je himalájska blcha, ktorá má najvyšší podstavec a najdlhšiu popisku," doplnil historik Považského múzea Michal Jurecký.

Slávnostné otvorenie sezóny na hrade Strečno je podľa Michaely Kolárikovej naplánované na 1. mája. „Na aktuálnu sezónu máme pripravené opäť zaujímavé i tradičné podujatia, ako napríklad Deň detí na hrade Strečno, Bonus pre Žofie a Františkov, Noc múzeí a galérií, Hradná škola, Hradné hry Žofie Bosniakovej, ale aj tri výstavy v cykle Umenie na hrade. Pokračovať budeme aj v obľúbených nočných prehliadkach. V auguste bude úžasný koncert Slovak Tango a La Femme,“ prezradila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM