Iveta Hrabovská Od Vás

Strašiak v Trnovom: Z potoka si ľudia urobili čiernu skládku

V mestskej časti Žilina-Trnové si niektorí obyvatelia tamojšiu prírodu príliš nevážia. Svedčia o tom skládky odpadu, ktoré by ste pri prechádzke prírodou vôbec nečakali. Odpad navážajú priamo do miestneho potoka.

Znechutení okoloidúci[/si­ze][/color]

Potok Trnovka, ktorý pramení v Lúčanskej Fatre je na niektorých miestach jeho toku doslova prehradený. „Na jednom mieste potok preteká cez hrádzu odpadkov,“ vyjadril sa jeden z hubárov.** „Je to dosť nechutné,“** do­dal.

Odpad sa nachádza v smere od Cintorínskej zastávky za zastávku Potoky. Z najväčšej časti je tvorený stavebným odpadom, no nájdete tam aj pneumatiky či plastové fľaše. Skládky sa nachádzajú aj na kopci medzi Rosinou a časťou Trnové. Mnoho z nich je počas leta ťažko nájsť, pretože sú pokryté porastom.

Ako nahlásiť čierne skládky [/size][/color]

Nelegálne skládky sú celoslovenským problémom už veľmi dlho. Ani kompetentní si s nimi nevedia rady, pretože narastajú enormnou rýchlosťou a môžu sa objaviť takmer kdekoľvek. Preto ak chcete zlepšiť stav prírody vo vašom okolí, nahláste čiernu skládku na miestnom úrade – referáte životného prostredia, prípadne dajte podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.

[color=#006699]­[/color]Ak nie ste v tomto smere príliš optimistickí, alebo ste stratili vieru v príslušné orgány, môžete to urobiť aj pohodlne cez mobil.

Jednoduché a pohodlné [/size][/color]

Pomocou aplikácie do mobilného telefónu „TrashOut“ môžete lokalizovať a nahlásiť nelegálne skládky vo vašom okolí, vo vašom meste, ale aj kdekoľvek vo svete. Projekt vznikol ako celosvetová iniciatíva s cieľom lokalizovať a nahlásiť nelegálne skládky, čím sa vytvorí čistejšie a zdravšie prostredie. Aplikáciu si môžete stiahnuť na iPhone a Android telefón celkom zadarmo. Stačí len málo a i vy sa môžete stať ochranármi prírody.

O tom, že v Žiline je 40 čiernych skládok sme vás informovali[lin­k=http://www.zi­lina24.sk/clan­ky?extend.137409_Zi­jeme-v-spine!-Zilina-ma-styridsat-ciernych-skladok] TU[/link]

cierna_skladka
16
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM