Jozef Legéň Rôzne

Stavanie prvého žilinského mája: Zúčastní sa aj Robert Fico

Stavanie prvého žilinského mája prebehne už v utorok. Podujatie sa uskutoční na Námestí Andreja Hlinku o 17:00. Zúčastní sa aj predseda vlády.

Ilustračný obrázok k článku Stavanie prvého žilinského mája: Zúčastní sa aj Robert Fico
Zdroj: TASR

Za sprievodu ľudovej hudby FC Rozsutec, FS Stavbár a DFS Cipovička sa bude v Žiline stavať prvý máj.Podujatie začína v utorok od 17:00 a je naplánované do 19:00. Podujatia sa zúčastní aj predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. História sadenia mája siaha až do antického obdobia, kedy staroveké národy dávali na domy stromčeky na ochranu pred zlými duchmi a chorobami. V strednej Európe sa stavali stromy na 1. mája, ako prejav úcty a žičlivosti pred kostol, radnicu či domy popredných mešťanov.

Neskôr sa máje stavali najmä ako symbol lásky pred domom dievčaťa súceho na vydaj a mládenci stavali máje aj pre všetky dievčatá v obci. Stavanie mája ako ľudová tradícia bola sprevádzaná tancom, spevom, muzikou a stala sa tradičným zvykom, kedy sa stretli obyvatelia obce a spoločne sa radovali z prichádzajúceho obdobia hojnosti.

„Mesiac máj a zelený strom sú nepochybne symbolom jari, obnovujúcej sa prírody a prinášajú ľuďom radosť zo života. Postavením prvého žilinského mája chceme občanom pripomenúť naše ľudové tradície a osláviť spoločne príchod jari. Tento máj staviame ako poctu Žiline – ktorú básnik nazval „perlou na Váhu“ a tiež všetkým žilinským devám,“ povedal hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM