Michal Demjanovič Rôzne

Statočný čin dievčat z neďalekej obce: Zabránili otrasnej surovosti

Štvrtáčky zo Staro Bystrickej základnej školy zachránili zvieratá pred týraním. Za svoj skutok sú nominované na Detský čin roka.

Ilustračný obrázok k článku Statočný čin dievčat z neďalekej obce: Zabránili otrasnej surovosti
Zdroj: TASR

Hrdinské činy nie sú o veľkosti, ale o dobrej vôli. Hrdinov nájdeme aj medzi deťmi. Ich činy častokrát prekvapia dospelých. Organizácia ĽUDIA ĽUĎOM je aj tento rok partnerom dlhoročného projektu Detský čin roka, nad ktorým prevzal záštitu prezident Andrej Kiska.

Medzi príspevkami nominovanými na túto cenu sa objavil aj jeden zo Starej Bystrice. Príbeh, ktorý napísali dve žiačky, hovorí o ich reakcii na týranie zvierat, ktorého boli svedkom. Natália a Eliška ZŠ s MŠ Stará Bystrica 680, v sebe našli odvahu konať v situácii, ktorá by nahnala strach nejednému dospelému.

Nezostali ľahostajné

Podľa listu, ktorý dvoch všímavých školákov posunul do hlasovania, si jedná z aktérok príbehu sadla na bicykel a vybrala sa ku kamarátke, keď na ulici zbadala niečo zvláštne.

Keď išla okolo malého potoka, sedeli pri ňom dve väčšie dievčatá. Smiali sa, zo zvedavosti zoskočila z bicykla a išla sa pozrieť, čo robia. Pri pohľade na ne ostala len nehybne stáť, lebo to, čo videla, ju veľmi ranilo.

„Dievčatá mali v rukách kamene a nimi zabíjali žaby. Ja som vykríkla, aby prestali, ale ony mi povedali, aby som sa nestarala, že žaby sú nechutné a slizké. Nevedela som, čo v tej chvíli mám robiť. Jediné, čo ma napadlo, bolo utekať ku kamarátke a povedať to jej mamine. Lenže ona nebola doma, tak sme museli konať my dve. Vrátili sme sa k nim a začali sme kričať, že zavoláme rodičov, aby s tým prestali. Boli nesmierne kruté. Nadávali nám, ale my sme boli silné a nič nás neodradilo. Stále sme tam stáli, čo ich znervózňovalo. Postavili sa a s nadávkami na našu adresu, odišli.“ opisuje situáciu list.

Žaby, ktoré už prežiť nemohli, dievčatá zakopali a tie ostatné, ktoré javili známky života vrátili do potôčika. Podľa listu ich chodia každý deň pozerať a rozprávať sa s nimi.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25.11. 2016 do 24:00 hod. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok získa cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť tento príbeh hlasom môžete TU

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM