Krimi

Spreneveril pol milióna eur, skrýval sa v Thajsku a chytili ho pre hlúpu chybu

Zlatomoravecký exriaditeľ nemocnice by si možno do konca života užíval státisíce eur niekde na thajskej pláži. Dostali ho však nepredĺžené víza.

Ilustračný obrázok k článku Spreneveril pol milióna eur, skrýval sa v Thajsku a chytili ho pre hlúpu chybu
Zdroj: internet

Je to príbeh ako z filmu. Šéf verejnej inštitúcie si úplne drzo prevedie na svoj účet stovky tisíc eur a potom zmizne do teplých krajín, kde si chce nerušene užívať svoj lup. Lenže prípad sa stal priamo na Slovensku a podľa obžaloby je jeho aktérom exriaditeľ nemocnice v Zlatých Moravciach Michal Grujbár.

Smola alebo hlúposť?

Michal Grujbár sa skrýval v zahraničí viac ako dva a pol roka. Zrejme bol celý čas v Thajsku na ostrove Koh Samui, kde ho už pred rokom videl slovenský turista, ktorý ho náhodou spoznal. Slovenská polícia však v tom čase ešte nemohla nič urobiť, pretože Grujbár bol iba podozrivý, nie obžalovaný.

Zlom prišiel až neskôr, keď okresný súd v Nitre vydal na exriaditeľa medzinárodný aj európsky zatýkací rozkaz. Vtedy už bol oficiálne obvinený z obzvlášť závažného zločinu sprenevery.

Čítajte aj: SVET O SLOVENSKU: Bývalý učiteľ využíval slovenský server na šírenie porna

Paradoxom je, že thajská polícia nezadržala Slováka na základe zatykača, ale pre jeho vlastnú nedôslednosť. “Polícia zadržala Michala Grujbára (38) pred hotelom Koh Samui pre neplatné víza,” píše thajský portál Phuket Gazette.

“Policajní vyšetrovatelia sa až neskôr dozvedeli, že slovenský súd a Interpol vydali na Grujbára v roku 2012 zatykač a vyzvali všetkých 190 členských krajín, aby ho hľadali,” vyhlásil miestny policajný predstaviteľ Suchat Theerasawat na tlačovej konferencii v Bankoku.

Na hulváta

Okradnúť nemocnicu a ešte sa ani veľmi nesnažiť to zamaskovať, to už chce silný žalúdok. Podľa obžaloby sa počas Grujbárovho šéfovania stratilo viac ako pol milióna eur a približne tretinu sumy vybral z účtov nemocnice on sám.

Aj keď slovenské orgány obžalovali exriaditeľa za spreneveru takmer 600 tisíc eur, thajská strana píše o podstatne menšej sume, “len” 283 tisíc eur. Zrejme ide o sumu, ktorú osobne vybral z nemocničných účtov. Grujbár pri zadržaní nekládol odpor a neskôr sa policajtom priznal, že je to skutočne on, po kom pátra Interpol.

FOTO: internet, koláž Dnes24.sk

Čítajte aj: Poslanci po novom: Piť áno, jesť nie a rozprávať ešte menej

Grujbar Michal zatknuty v Thajsku
5
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM