Jozef Legéň Samospráva

Spory okolo CVČ Žirafa: Vedenie považuje proces vyradenia za nezákonný!

Nová legislatíva môže byť pre Centrum voľného času Žirafa likvidačná. Riaditeľka CVČ Žirafa Ľudmila Chodelková zdôraznila, že pripravované zlúčenie CVČ Žirafa a Spekturm považuje za nezákonné. Vedenie mesta argumentuje tým, že jedná v súlade so zákonom.

Ilustračný obrázok k článku Spory okolo CVČ Žirafa: Vedenie považuje proces vyradenia za nezákonný!
Zdroj: TASR

Vedenie žilinského Centra voľného času (CVČ) Žirafa považuje proces vyradenia centra zo siete škôl a školských zariadení SR, v súvislosti s pripravovaným zlúčením dvoch žilinských CVČ do jedného subjektu, za nezákonný. Preto podá podnet na Okresnú prokuratúru v Žiline.

Myslia si, že sú v práve

Mesto Žilina podľa pôvodne plánovalo vyradiť CVČ Žirafa a CVČ Spektrum zo siete škôl a školských zariadení a požiadať o zaradenie nového zlúčeného subjektu do siete. “Podľa našej právnej analýzy bol porušený zákon a dáme podnet proti nezákonnému rozhodnutiu. Zároveň sme urobili aktivity, aby nás naši členovia, rodičia a sympatizanti podporovali. Budeme sa snažiť zachovať našich 8000 členov, aj keď je 5000 mimo Žiliny. Áno, dopad novej legislatívy je pre niektoré CVČ likvidačný a veľmi zlý. Ale my sa budeme snažiť urobiť všetko pre to, aby sme mohli zachovať celú členskú základňu,” skonštatovala riaditeľka CVČ Žirafa Chodelková.

Čo nato mesto?

Hovorca mesta Žilina Pavol Čorba zdôraznil, že mesto koná podľa platnej legislatívy. “Nedovolili by sme si ísť protizákonne. Kroky, ktoré momentálne prešli, riadne schválili poslanci na mestskom zastupiteľstve. Neschválili návrh, že CVČ Spektrum prejde pod CVČ Žirafa a uložili zriaďovateľovi povinnosť zlúčiť dve CVČ do jedného právneho subjektu. Všetky kroky, ktoré momentálne uskutočňujeme sú v súlade so zákonom,” povedal Čorba.

Vedenie mesta má podľa neho v prvom rade záujem podporovať deti od 5 do 15 rokov zo Žiliny. “Došlo k zmene legislatívy a po novom budeme preplácať náklady jednotlivých krúžkov deťom od 5 do 15 rokov. Očakávame, že na jednej strane bude menší záujem o krúžky vekovej kategórie, ktorá nespadá do 5 až 15 rokov. Na druhej strane treba povedať, že sme zatiaľ zriaďovateľom dvoch CVČ. Veríme, že v budúcnosti budeme zriaďovateľom iba jedného CVČ a jeho vytvorením dôjde k zásadnému šetreniu peňazí,” dodal hovorca mesta Žilina.

Doplnil, že primátor Žiliny Igor Choma sa minulý týždeň stretol s internými zamestnancami CVČ Žirafa a ponúkol im možnosť prejsť pod CVČ Spektrum. “To znamená, že pracovno-právny vzťah v podstate len zmení adresu. Takisto je našim úsilím zachovať všetky krúžky a nerušiť ich. Prehodnotili sme, aby Žirafa prešla pod Spektrum, čo sa ukázalo ekonomicky efektívne. Našim úsilím je, aby deti dostali plnohodnotné vzdelanie v rámci CVČ,” dodal Čorba.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM