Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Spornú cestu medzi Tepličkou a Zástraním by mali čiastočne sprístupniť

Obec Teplička nad Váhom odkúpila od Žilinského samosprávneho kraja cestu, spájajúcu obec s mestskou časťou Žilina - Zástranie. V kúpnej zmluve sa obec zaviazala zachovať verejný charakter komunikácie.

Ilustračný obrázok k článku Spornú cestu medzi Tepličkou a Zástraním by mali čiastočne sprístupniť
5
Galéria
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Obec Teplička nad Váhom je od februára 2017 vlastníkom bývalého úseku cesty č. III/2080 v dĺžke 2,666 km. Cestu, ktorá spája obec s mestskou časťou Žilina – Zástranie, občania do osadenia zákazu vjazdu využívali nielen na cestu do práce či na nákupy, ale aj na návštevy príbuzných, rodiny či priateľov.

Uzatvorená cesta komplikuje život obyvateľom obce Teplička i Zástrancom. „Napríklad obchádzka tohto úseku cesty zo stredu Zástrania ku vstupnej bráne Kia Motors Slovakia meria 13,3 km, namiesto 4,8 km po ceste, ktorá spája obce priamo,“ uviedol poslanec Krajského zastupiteľstva ŽSK Ľubomír Bechný, ktorý problém na rokovaní zastupiteľského zboru aj otvoril.

Žilinský samosprávny kraj cestu opravil, obec ju uzavrela

„Celkové náklady na realizované práce na realizovanú opravu cesty III/2080 v roku 2016 boli vo výške 99 493 eur s DPH,“ uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Obec Teplička nad Váhom odkúpila uvedený úsek cesty od ŽSK za 1 euro. Žilinský samosprávny kraj podľa hovorkyne daný úsek cesty zrekonštruoval tak, ako bolo dohodnuté pred uzatvorením Zmluvy o prevode vlastníckeho práva k pozemnej komunikácii. "Realizovaná oprava cesty bola podmienkou obce na jej prevzatie do majetku a správy, skonštatovala Remencová.

Starosta obce Teplička nad Váhom Viliam Mrázik informoval redakciu Žilina24, že po rekonštrukcii sa cesta spájajúca Zástranie a Tepličku nad Váhom stala veľmi frekventovanou. Podľa neho cesta ústi do zastavanej časti obce a v dopoludňajších hodinách ňou prechádzalo až okolo 200 áut. „Cesta vedie lesom, je taká úzka, že nespĺňa ani charakter miestnej komunikácie. Chceli sme tento priestor uchrániť pre verejnosť ako rekrečnú časť obce, čo vždy aj bol. Na nedeľné prechádzky do Zástrania a naopak,“ uviedol svoju predstavu starosta Tepličky a pokračoval, že na poslednom spoločnom stretnutí so zástupcami občanov a Mesta Žilina došlo ku vzájomnej dohode o používaní cesty. Tá je zatiaľ prejazdná len s povolením obce Teplička nad Váhom.

Nespokojní občania podali podnet

Podľa hovorkyne ŽSK schválenie úpravy dopravného značenia v roku 2018 a jej realizáciu vykonala obec v zmysle jej zákonných kompetencií. „ŽSK je od februára 2018 známe, že sa na obec Tepličku obrátili s podnetom nespokojní občania. Obrátili sme sa preto na obec so žiadosťou o odpoveď. Podľa zistených informácii prebehli dve stretnutia s občanmi, na tom druhom za účasti občanov Zástrania, dvoch poslancov MZ Žilina, prednostu MÚ Žilina a vedúceho odboru dopravy bolo navrhnuté riešenie, ktoré by bolo akceptovateľné zástupcami občanov,“ doplnila Remencová.

Starosta Tepličky Viliam Mrázik potvrdil, že ostatné Obecné zastupiteľstvo schválilo podmienky, na základe ktorých bude v budúcnosti komunikácia spájajúca obec s Mestskou časťou Žilina – Zástranie prístupná pre osobné autá počas pracovných dní s výnimkou časov od 9.00 – 12.00 hod. a od 16.00 – 21.00 hod., kedy bude uzatvorená. Cestu nebude možné využívať ani počas víkendov a dní pracovného pokoja. Následne bude vypracovaný dopravný projekt, ktorý ešte bude musieť prejsť schvaľovacím procesom, takže termín sprejazdnenia cesty podľa Mrázika zatiaľ nie je známy.

Do Tepličky na nákupy, za rodinou i do lekárne

S týmto riešením však nie sú spokojní aktivisti, ktorí nielen spisovali petíciu, ale snažia sa s obcou Teplička nad Váhom aj komunikovať. Podľa Sone Tichavskej, ktorá sa angažuje v problematike sprístupnenia cesty, je Zástranie s Tepličkou späté nielen kvôli prístupu do Kie, kde sú obyvatelia Zástrania zamestnaní, ale využívajú aj občiansku vybavenosť obce. „Niektorí zamestnanci Kie si už boli požiadať o výnimky, aby mohli komunikáciu využívať na dochádzanie do práce,“ uviedla.
„Je tam večierka, lekáreň, ľudia tam majú rodiny, sú vzájomne previazaní. Požiadali sme o právnu pomoc Mesto Žilina, bola to veľmi konštruktívna debata, no právnik nám povedal, že zmluva je napísaná tak, že neurčuje ďalší účel používania cesty tak, ako bol dovtedy,“ povedala Tichavská a podotkla, že obyvatelia Zástrania chodia do Tepličky napríklad nakupovať, keďže v Zástraní je len jeden obchod s potravinami. V podvečerných hodinách je podľa Sone Tichavskej problém v Zástraní kúpiť základné potraviny ako sú chlieb a mlieko, aj preto by bolo ideálne, keby popoludní bola cesta otvorená.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM