Soňa Vanovčanová Kultúra

Spestrite si jarný víkend: Kam v Žiline za zábavou?

Víkend je pred nami a o kultúru nebude v Žiline núdza. Inšpirujte sa víkendovými tipmi nešej redakcie.

Ilustračný obrázok k článku Spestrite si jarný víkend: Kam v Žiline za zábavou?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Divadelné predstavenie:

Hana (Hommage à Hegerová)

Piatok, 13. apríla, 16.00 hod., Mestské divadlo Žilina, Veľká sála

Hudobná inscenácia HANA je návratom žilinského divadla k väzbám, ktoré si ctí. Je veľkou poctou Hane Hegerovej, ktorá začínala svoju profesionálnu dráhu v päťdesiatych rokoch minulého storočia (1953–1958) práve na doskách žilinského divadla. Cez jej skladby, ktoré ukrývajú príbeh a tajomstvo, chceme hovoriť o vzťahoch a únikoch do intimity ticha a slov na hranici spievania.

Koncert:

Hex feat. Silné reči tour

Piatok, 13. apríla, 19.00 hod., Estrádna hala Domu odborov

HEX predstavia album TEBE na turné, berú si so sebou Silné reči!
Skupina HEX vyráža na turné k novému albumu TEBE. Peter „Ďuďo“ Dudák, Martin „Fefe“ Žúži, Tomáš „Yxo“ Dohňanský a Tibor „Tybyke“ Szabados predstavia naživo skladby „Nezaspím“ a „Ľahký song“, ale samozrejme nebudú chýbať ani najväčšie pecky „Keď sme sami“, „Nikdy nebolo lepšie“ či „V piatok podvečer“.
HEXáci si na HEX feat. Silné reči TOUR pozvali Jána Gorduliča a jeho stand-up. Nenechajte si ujsť výnimočné spojenie hudby a humoru. Máte tak jedinečnú príležitosť vidieť život kapely v netradičnom svetle prostredníctvom príbehov, videí a fotografií. HEXáci si tentokrát na turné berú elektrické gitary, bubny a sľubujú poriadny rock and roll.

Divadelné predstavenie:

Štyri dohody láska – vzťahy – priateľstvo

Sobota, 14. apríla, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

„Nehrešte slovom; neberte si nič osobne; nevytvárajte si žiadne domnienky; robte všetko najlepšie, ako viete,..“

Hra vznikla podľa rovnomennej knihy Dona Miguela Ruiza a predstavuje toltécku múdrosť. V knihe odhaľuje Don Miguel Ruiz zdroj obmedzujúcich názorov, ktoré nás pripravujú o radosť a vedú k zbytočnému utrpeniu. Jaroslav Dušek vedie v predstavení monológ a postupne s humorom, nadsázkou a značným podielom improvizácie vysvetľuje všetky štyri dohody z tejto knihy.

Účinkujú: Jaroslav Dušek, Pjér La Š´éz a Zdeněk Konopásek

Divadelné predstavenie:

Konfety

Sobota, 14. február, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah.

Tanečné divadlo:

D4V1D

Nedeľa, 15. apríla, 16.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Tanečné divadlo ATak vás srdečne pozýva na predstavenie novej inscenácie o kráľovi Dávidovi. Príbeh hrdinu, vojaka, umelca, hriešnika aj svätca je oblečený do netradičnej súčasnej javiskovej podoby a podfarbený žalmami, ktoré špeciálne pre túto divadelnú inscenáciu zhudobnila Dominika Gurbaľová.

Prednáška:

Cestovateľské kino – Island v lete aj v zime

Nedeľa, 15. apríla, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Prečo by ste mali ísť na Island v zime? Veď je tam zima a tma. Lenže Island je „cool“ po celý rok. Prekvapivo, priemerná februárová teplota v Reykjavíku je rovnaká ako v Bratislave.

Približne od 15. septembra do 15. apríla máte jedinečnú možnosť pozorovať mimoriadne nebeské divadlo – spektakulárnu polárnu žiaru. Ukážeme vám aj pekné skialpové miesta.

V lete zas zamierime na najslávnejší trek Laugavegur, aj na obrovské fialové polia vlčieho bôbu a gýčovozeleného machu. Letným a zimným Islandom vás prevedie cestovateľka Eva Rosíková.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM