Adela Fruckova Rôzne

Špeciality starých mám spod Dubňa, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 3 jedlá zo Žiliny, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás v Žiline. Prinášame vám tri špeciality našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám spod Dubňa, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 3 jedlá zo Žiliny, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy v Žiline.

Vedeli ste o tom, že Žilinčanov volali podľa najčastejšie používanej ingrediencie v kuchyni Kapustniare? Aj zemiaky, múka, masť a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame tri jedlá, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

BRBA Z KAMENNEJ PORUBY

Suroviny: Rezancové cesto (hrubá múka, vajce, voda), zemiaky, rasca, slaninka, cibuľa

Postup: Z hrubej múky, vajca a trošky vody si pripravíme rezencové cesto, ktoré si vyvaľkáme do hladkej pružnej hmoty. Pre chuť môžeme pridať trošku masti. Toto cesto následne trháme do vriacej vody a krátko sa povarí. Potom malé trhance scedíme. Zvlášť si varíme zemiaky s rascou. Po uvarení sa popučia a pridá sa do nich troška vývaru z rezancov. Túto hmotu si zmiešame s už pripravenými trhancami a pridáme do nej opraženú slaninku s cibuľkou.

BOBAĽKY/ PUPÁKY

Suroviny: Kysnuté cesto (hladká múka, 300 ml mlieka, 200 ml vlažnej vody, 100 ml olej,42 g čerstvé droždie, 75 g maslo a vajíčko), cukor, pomletý mak, mlieko

Postup: Zo surovín na kysnuté cesto vymiesime hladkú hmotu. Dáme nakysnúť.Z cesta urobíme šúľky, ktoré nakrájame na malé koliečka. Tie ukladáme na pomúčený plech a upečieme. Vždy keď stvrdú, podlejeme ich mliekom a moja starká pridávala aj citrónovú kôru. Potom bobaľky ochutíme cukrom a mletým makom a polejeme roztopeným maslom. Jemne zmiešame. Tento pokrm sa podával v niektorých žilinských domácnostiach ako predjedlo na štedrovečernom stole po sviatočných oplátkach s medom.

ŽILINSKÁ POLIEVKA

Suroviny: čerstvá biela kapusta, dubáky čerstvé alebo sušené, hladká múka, soľ, bobkový list, masť, zemiaky

Postup: Hlávku bielej kapusty pokrájame na drobné pásiky a spolu s hubami, zemiakmi, korením a soľou dáme variť do väčšieho hrnca. Medzitým si pripravíme zásmažku: tú pripravíme klasicky z bravčovej masti, hladkej múky a vody. Keď bude kapusta polomäkká, zásmažku do nej vylejeme a necháme prevariť ešte 15 minút.

Dobrú chuť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM